Volledig scherm
Tuincentrum Peer stond deze week voor de Raad van State. © Archieffoto Jan Ruland van den Brink

Tuincentrum wil klacht van tafel: wij zijn geen groothandel in sierstenen!

DEN HAAG/DOETINCHEM - Tuincentrum Peer aan de Auroraweg in Doetinchem houdt zich niet bezig met groothandel in sierbestrating. Dit stelt het bedrijf voor de Raad van State in Den Haag.

Peer B.V. ging dinsdag in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank Gelderland. Die besliste eind vorig jaar dat de gemeente onvoldoende heeft onderzocht of Peer rechtstreeks sierbestrating levert aan hoveniers of stratenmakers. Een omwonende had bij de gemeente aan de bel getrokken over overlast van grote trailers. Hij vroeg de gemeente om handhaving van het bestemmingsplan.

Daarin staat dat het tuincentrum alleen mag verkopen aan particulieren. Groothandel mag niet, tenzij het ondergeschikt is. Dat is volgens de gemeente het geval. De rechtbank Gelderland besliste echter dat de gemeente de klacht uit de buurt onvoldoende heeft onderzocht en verklaarde het beroep van de buurtbewoners gegrond. Deze uitspraak wil Peer van tafel, zei het bedrijf deze week in Den Haag. ,,We hebben maar een klein terrein. Grote partijen kunnen we niet opslaan’’, zei een woordvoerder.

Steekproef

De gemeente heeft tussen april en juni 2016 een steekproef gehouden op het tuincentrum. In die periode is ongeveer een derde van de omzet van sierbestrating behaald bij hoveniers en stratenmakers. De rechtbank droeg Doetinchem op om in een besluit vast te leggen of dit ondergeschikte groothandel is of niet. De gemeente heeft nog geen nieuwe beslissing hierover genomen ondanks de opdracht van de rechtbank. Het gemeentebestuur wil de uitspraak van de Raad van State afwachten, zei een woordvoerster. Die volgt over enkele weken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek