Twee vechtersbazen weer vrij na geweldsexplosie in Doetinchem

videoDOETINCHEM - Twee van de vier verdachten die afgelopen weekend zijn opgepakt bij de massale vechtpartij in het centrum van Doetinchem, zijn vrijgelaten. De mannen van 23 uit ’s-Heerenberg en eveneens 23 zonder vaste woonplaats, zijn dinsdag op vrije voeten gesteld, zo laat de politie weten.

Het tweetal moet zich op een later moment bij de politierechter verantwoorden voor hun deelname aan het heftige geweld in het stadscentrum, waarbij onder anderen een agente gewond raakte, meldt de politie woensdag. 

De andere twee opgepakte mannen (een 47-jarige uit ’s-Heerenberg en 48-jarige zonder vast adres) blijven twee weken langer in de cel, zo heeft de rechter-commissaris woensdag bepaald.

Nog geen nieuwe verdachten opgepakt

Het onderzoek naar de geweldsexplosie, in de nacht van zaterdag op zondag tussen 3.00 en 4.00 uur, loopt nog volop. Hoewel de groep ruziemakers bestond uit ongeveer 50 man, zijn er nog geen andere verdachten gearresteerd. De vier opgepakte mannen blijven daarmee de enige verdachten. Volgens de politie zijn zij bekenden van elkaar, één van hen had alcohol gedronken.

Er is inmiddels gesproken met meerdere getuigen en er zijn videobeelden bekeken door de recherche. Dit kan later nog leiden tot de arrestatie van meerdere verdachten. Ook moet dit meer informatie geven over de achtergronden van de groep, waarvan gedacht wordt dat zij speciaal naar de stad waren gekomen om te vechten.

Wapenstok en pepperspray

De massale knokpartij begon met een gevecht in Club 22-24 in de Grutstraat. Toen de groep van ongeveer tien ruziemakers op straat werd gezet, ging de vechtpartij daar verder. In de Korte Kapoeniestraat werd een 20-jarige man uit Doetinchem mishandeld. 

Een van de aangehouden vechtersbazen in Doetinchem.
Volledig scherm
Een van de aangehouden vechtersbazen in Doetinchem. © GinoPress B.V.

Toen de agenten wilden ingrijpen, breidde de groep zich vervolgens rap uit tot een man of 50 die zich tegen de politie keerde. Die stond even later met 50 agenten tegenover de vechtersbazen om hen uiteen te drijven en de rust terug te brengen in het stadscentrum.

De politie heeft wapenstok, pepperspray en diensthonden ingezet om de groep tot bedaren te brengen. Eén van de aangehouden verdachten is daarbij in zijn arm gebeten door een politiehond.

Getuigen van het geweld wordt nog altijd gevraagd zich te melden bij de politie. Ook blijven foto’s en videobeelden van het incident welkom, die kunnen geüpload worden via de site van de politie.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek