Volledig scherm
© Roland Heitink

Uitslaande brand verwoest scoutinggebouw Doetinchem

DOETINCHEM - Aan de Koekendaalseweg in Doetinchem woedt brand in een gebouw van scoutinggroepen Roothaan en Graaf Otto. Volgens een woordvoerder van de brandweer gaat het om een uitslaande brand en had het vuur zich bij aankomst van de brandweer al zo ontwikkeld dat duidelijk is dat het gebouw niet behouden kan blijven.

De kap van de boerderij is afgebrand en ingestort. De brandweer laat de boerderij, die als verloren moet worden beschouwd, daarom gecontroleerd uitbranden.

Bosrijk gebied
Het gebouw van de scouting staat in bosrijk gebied, maar uitbreidingsgevaar van het vuur voor de omgeving is er volgens een woordvoerder van de brandweer niet.

Waterwinning
Volgens politie en brandweer zijn er geen mensen in het gebouw. Reden voor de brandweer, en het feit dat de brand uitslaand is, om niet naar binnen te gaan. Wel wordt extra personeel ingezet voor de waterwinning. De brandweer is met twee blusvoertuigen aanwezig en moet water halen vanaf de Dennenweg.

Uitbreiding
De Roothaanboerderij is al ruim 25 jaar in gebruik als scoutinggebouw van de Roothaangroep, een vereniging met ongeveer 130 leden. Sinds enkele jaren is het ook de thuisbasis van scoutingvereniging Graaf Ottogroep. Die heeft ongeveer 40 leden. De beide scoutingverenigingen waren net begonnen met uitbreiding van de boerderij. De boerderij stamt uit het eind van de 19e eeuw en is een gemeentelijk monument.

Vandalisme
Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Daar zal dinsdag sporenonderzoek naar worden gedaan, al laat de officier van dienst van politie wel doorschemeren dat het een vreemde plaats is voor een spontaan ontstane brand.

Voorzitter van de Stichting Roothaangroep Pim Kroes zegt dat de scoutinggroepen wel regelmatig last hadden van vandalisme bij hun clubgebouw. Een jaar geleden zijn er hakenkruizen op geschilderd. Een relatie tussen die vernielingen en de brand wil hij echter niet leggen.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek