Volledig scherm
© Roland Heitink

Uitslaande brand verwoest scoutinggebouw Doetinchem

DOETINCHEM - Aan de Koekendaalseweg in Doetinchem woedt brand in een gebouw van scoutinggroepen Roothaan en Graaf Otto. Volgens een woordvoerder van de brandweer gaat het om een uitslaande brand en had het vuur zich bij aankomst van de brandweer al zo ontwikkeld dat duidelijk is dat het gebouw niet behouden kan blijven.

De kap van de boerderij is afgebrand en ingestort. De brandweer laat de boerderij, die als verloren moet worden beschouwd, daarom gecontroleerd uitbranden.

Bosrijk gebied
Het gebouw van de scouting staat in bosrijk gebied, maar uitbreidingsgevaar van het vuur voor de omgeving is er volgens een woordvoerder van de brandweer niet.

Waterwinning
Volgens politie en brandweer zijn er geen mensen in het gebouw. Reden voor de brandweer, en het feit dat de brand uitslaand is, om niet naar binnen te gaan. Wel wordt extra personeel ingezet voor de waterwinning. De brandweer is met twee blusvoertuigen aanwezig en moet water halen vanaf de Dennenweg.

Uitbreiding
De Roothaanboerderij is al ruim 25 jaar in gebruik als scoutinggebouw van de Roothaangroep, een vereniging met ongeveer 130 leden. Sinds enkele jaren is het ook de thuisbasis van scoutingvereniging Graaf Ottogroep. Die heeft ongeveer 40 leden. De beide scoutingverenigingen waren net begonnen met uitbreiding van de boerderij. De boerderij stamt uit het eind van de 19e eeuw en is een gemeentelijk monument.

Vandalisme
Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Daar zal dinsdag sporenonderzoek naar worden gedaan, al laat de officier van dienst van politie wel doorschemeren dat het een vreemde plaats is voor een spontaan ontstane brand.

Voorzitter van de Stichting Roothaangroep Pim Kroes zegt dat de scoutinggroepen wel regelmatig last hadden van vandalisme bij hun clubgebouw. Een jaar geleden zijn er hakenkruizen op geschilderd. Een relatie tussen die vernielingen en de brand wil hij echter niet leggen.

  1. Stadse Fratsen: Radio
    Column

    Stadse Fratsen: Radio

    Ergens hoop ik dat ze het aan de bar van café Herfkens in Baak, het dorp waar ik opgroeide, wel eens over mij hebben. Dat ze bijvoorbeeld zeggen: 'Nooit gedacht dat dat bleue jongetje nog eens stukjes zou schrijven voor de krant.'' Dinsdag loop ik rond kwart voor vier in de middag café Herfkens binnen en constateer dat de kozijnen een likje verf kunnen gebruiken. Eerder die dag ben ik gebeld door iemand van Radio1 of ik in de uitzending wat wil vertellen over bevolkingskrimp in de Achterhoek. Dat zou dan wel ergens ter plekke moeten, maar waar? Baak, zei ik. Zo komt het dat ik even na vier uur midden in Baak, met op de achtergrond de kolossale kathedraal, live op de radio vertel over mijn dorp. Hier voetbalde ik, ging ik naar school en naar de kerk. Ik leg uit dat ik in een klas zat met 23 leerlingen. En dat veertig jaar later in 2011 maar vier kinderen in Baak zijn geboren: drie meisjes en één jongen. Reden voor de voetbalclub - de trots van het dorp - subiet te fuseren met Steenderen, in mijn tijd de aartsrivaal. In de gelagkamer leunt de radioploeg tegen het biljart. Aan de bar zitten vijf of zes gepensioneerde mannen, op gepaste afstand van elkaar. Eén ervan herken ik. Herman, een van de beste klaverjassers die ik ooit heb gekend en de voormalige aanvoerder van ons eerste. Hij voetbalde altijd met een bandage om zijn knie. Herman herkent mij. Ik schud hem de hand en loop dan naar de radioploeg. Uit wat de redacteur van het Hilversumse gezelschap zegt, begrijp ik dat ze al een kort onderhoud met Herman hebben gehad. Ik hoor dat ik daarbij even ter sprake ben gekomen. Een goede voetballer, had Herman gezegd.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek