Volledig scherm
Otwin van Dijk. © Theo Kock

Veel bijval op Twitter voor actie Kamerlid Otwin van Dijk

DOETINCHEM - Op Twitter is dit weekeinde veel aandacht voor een actie van Tweede Kamerlid Otwin van Dijk uit Doetinchem. Van Dijk, zelf rolstoelgebruiker, wil bereiken dat alle openbare gebouwen en ruimten verplicht goed toegankelijk moeten zijn voor mensen met een handicap of chronische ziekte.

Het kabinet ziet niets in zijn plan voor een algemene verplichting. Het idee is sympathiek, maar er kleven te veel bezwaren aan, schreef staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Bedelen
Staatssecretaris Van Rijn (PvdA) stelde eerder voor dat mensen met een beperking het recht krijgen om te vragen om een individuele voorziening. Maar Doetinchemmer Van Dijk vindt dat rolstoelgebruikers er dan om moeten 'bedelen'.

Van Dijk vindt dat toegankelijkheid de norm moet zijn. Volgens hem hoeft het niet om ingrijpende maatregelen te gaan, maar om bijvoorbeeld het verwijderen van drempels. Maar hiervoor is geen eenvoudige algemene regelgeving vast te stellen, aldus de staatssecretaris.

#jekomternietin
Op Twitter krijgt het probleem van toegankelijkheid veel bijval. Gebruikers geven met de hashtag #jekomternietin aan welke gebouwen slecht toegankelijk zijn, of ze betuigen hun steun.

De VVD is tegen het PvdA-voorstel. Een woordvoerster noemde het in strijd met het regeerakkoord. Van Dijk kwam in het najaar met zijn voorstel tijdens een debat over ratificering van het VN-gehandicaptenverdrag. Daarover wordt dinsdag opnieuw in de Kamer gesproken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek