Volledig scherm
Mensen die een uitkering ontvangen via Laborijn hebben vorig jaar veel vaker bezwaar gemaakt tegen een beslissing van de sociale dienst dan de twee jaar daarvoor. Foto ter illustratie. © Roos Koole ANP

Veel meer bezwaren tegen stoppen uitkering door Laborijn

DOETINCHEM - Mensen die een uitkering ontvangen via Laborijn hebben vorig jaar veel vaker bezwaar gemaakt tegen een beslissing van de sociale dienst dan de twee jaar daarvoor. 

In 2018 behandelde de commissie bezwaarschriften 178 bezwaren tegen herziening, terugvordering of stopzetten van een uitkering, de twee jaar daarvoor waren dat er 138 (2016) en 119 (2017).

Er zijn zoveel meer bezwaren door ‘het feit dat door een toename van het aantal consulenten meer heronderzoek is verricht’, staat in het jaarverslag van de commissie bezwaarschriften voor de gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek en sociale dienst Laborijn.

Deze commissie behandelt ook Aaltense bezwaren, omdat inwoners van deze gemeente ook een uitkering krijgen via deze sociale dienst.

Opvallende aanbevelingen aan Laborijn

De commissie komt met een aantal opvallende aanbevelingen aan Laborijn. Zo is ‘de houding van Laborijn ten opzichte van uitkeringsgerechtigden nog onvoldoende verbeterd’ in 2018 in vergelijking met de twee jaar daarvoor.

‘Nog onvoldoende realiseert men zich dat bijstand het laatste vangnet voor burgers is en dat door de opstelling van de medewerkers, burgers soms verder in de problemen komen’.

Ook vraagt de commissie om ‘meer zorgvuldigheid door de fraudepreventie-medewerkers bij het uitvoeren van onderzoeken’ en wordt geconstateerd ‘dat er veel bejegeningsklachten op tafel komen’. De commissie vraagt ‘aandacht te schenken aan dit signaal’.

Onderzoek naar structureel wantrouwen

Volledig scherm
Laborijn. © DG

Deze aanbevelingen sluiten aan bij het onderzoek dat momenteel loopt naar Laborijn, nadat de Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek meer dan honderd klachten verzamelde van mensen met een uitkering. Laborijn zou hen structureel wantrouwen en extreem streng controleren, tot het kijken in de koelkast aan toe.

Bureau Berenschot doet dit onderzoek om te achterhalen of en waarom de Achterhoekse sociale dienst daadwerkelijk zo schrijnend te werk gaat, zoals blijkt uit die klachten. Onderzoeksresultaten moeten er voor de zomer liggen.

Weet jij meer over dit nieuwsitem? Help de verslaggever!

 WhatsApp ons!

Stuur een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Stadse Fratsen: Scoren na de Z van Zorro
    PREMIUM
    Column

    Stadse Fratsen: Scoren na de Z van Zorro

    Kom ik er net achter dat ik iemand ken - de naamgever van een broodjeszaak in de binnenstad - die is gepasseerd door Johan Cruijff. Het is de dag nadat Ajax in Doetinchem kampioen is geworden. Ik weet dat de roots van de man in Amsterdam liggen en vraag hoe hij het heeft beleefd. Het antwoord in sappig Mokums luidt dat het hem niet veel doet: ,,Ik speelde als amateur altijd tégen Ajax.” Zelf voetbalde ik ooit tegen - ‘Knakkie’ - Dick Schneider. De oud-international van Feyenoord was in zijn nadagen bij Zutphen in de onderbond beland en regeerde daar als een vorst. We speelden thuis in Baak en er was wat extra volk op afgekomen. Zo vaak zagen we bij ons in het dorp immers geen international. En zeker niet op het voetbalveld. De hele wedstrijd deed Schneider niets bijzonders, behalve dan dat hij als libero alles potdicht hield. Omdat ik ook verdediger was, kwam ik niet bij hem in de buurt. Wel vielen mij van een afstandje zijn kolossale bovenbenen op. De enige keer dat Knakkie naar voren kwam, was toen Zutphen na rust een strafschop kreeg. Vanaf elf meter schoot hij, halfhoog, onberispelijk in. Het was het enige doelpunt in de wedstrijd. De naamgever van de broodjeszaak zegt voor de keus te hebben gestaan: doelman worden achter Jan Jongbloed bij DWS (die andere Amsterdamse profclub) of bij zijn amateurclub blijven, met een bestaan als bakker in het vooruitzicht. Hij koos voor het laatste. Maar speelde met zijn amateurclub op het bijveld van stadion De Meer wel soms een oefenwedstrijd tegen Ajax. Ik vraag hem of hij zich het doelpunt herinnert dat Cruijff tegen hem scoorde. Hij maakt - net als vroeger de tv-held Zorro - een Z in de lucht. ,,Ineens stond-ie voor me”, zegt hij. Met een boog vloog de bal over zijn hoofd in het doel.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek