Volledig scherm
© ANP

Veel minder werkloosheidsuitkeringen in Achterhoek

DOETINCHEM - Het aantal werkloosheidsuitkeringen in de Achterhoek is afgelopen jaar veel sterker gedaald dan in de rest van Nederland. De bouw en de zorg zijn in deze regio goed vertegenwoordigd en juist die sectoren gaat het voor de wind.

Het oosten van het land doet het sowieso goed. Voor 50-plussers blijft het volgens het UWV moeilijk om weer aan een baan te komen.

Krimpregio
Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen in 2016 met 16 procent af; voor Gelderland is dat percentage 18 procent. De daling in de Achterhoek is 21 procent. Aan de ene kant vanwege de sterk groeiende bouwsector, maar de Achterhoek heeft als bijkomend voordeel dat het een krimpregio is. „Minder mensen, dus ook minder concurrentie op de arbeidsmarkt", legt arbeidsadviseur Marieke Schramm uit. De regio's Rijk van Nijmegen en Rivierenland 'scoren' met een daling van 19 procent ook bovengemiddeld.

De WW-daling in de regio's Stedendriehoek/Noordwest-Veluwe en Midden-Gelderland blijft met 15 procent juist achter. Volgens Schramm komt dat onder andere door de klappen die de elders zo succesvolle zorgbranche daar kreeg te verwerken.

Nieuwe banen
De verwachtingen voor 2017 zijn positief, met 138.000 nieuwe banen in het hele land. Het UWV kan nog geen regionale vertaalslag maken, maar de trend is duidelijk: zowel in de zorg als in de detailhandel worden in Gelderland meer banen verwacht. Het aantal traditionele winkelverkopers neemt misschien af, maar dat wordt volgens het UWV gecompenseerd door bijvoorbeeld online marketeers die steeds belangrijker worden voor (web)winkels.

Mismatch
Het UWV rept van een 'grote mismatch' tussen vraag en aanbod bij technische beroepen. Samen met het onderwijs wordt dit jaar volop ingezet om werkzoekenden en werkgevers dichter bij elkaar te brengen. „Er kleeft een imago aan van vieze handen aan de ene kant en autistische nerds aan de andere", zegt Alex Dorgelo van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) daarover.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek