De deels uitgebrande Maserati aan het Hof van Rome in Doetinchem.
Volledig scherm
De deels uitgebrande Maserati aan het Hof van Rome in Doetinchem. © DG

Verdachte brandstichting Maserati Doetinchem ook verdacht van ontploffing Beethovenlaanflat

DOETINCHEM - De 33-jarige Doetinchemmer die vastzit wegens de brand in de Maserati van scooterimporteur Armando Muis in juni, wordt ook verdacht van de ontploffing waardoor de ramen uit een flatwoning aan de Beethovenlaan klapten op 24 april 2018. En van een vernieling van een Volkswagen Transporter met vuur, 5 december 2017 in Doetinchem.

De verdachte ontkent alles en zegt er ingeluisd te worden door zijn ex-werkgever Muis en zijn ex-collega’s. Muis ontsloeg de verdachte eerder op staande voet en zou nu zijn andere medewerkers opzetten tegen hem te getuigen.

Dat bleek allemaal donderdag voor de rechtbank in Arnhem, waar de officier van justitie de beschuldigingen tegen de Doetinchemmer uitbreidde. Ook prijkt op de lijst nu de verdenking dat de verdachte op 28 juni pepperspray in het gezicht spoot van zijn oud-collega, een Doetinchemse, die tegen hem zou getuigen. En de bedreiging van haar en haar vriend, ook een oud-collega, vanuit de gevangenis via een telefoon op 24 juli.

Cobra 8

De verdachte woont normaal gesproken zelf ook in de flat aan de Beethovenlaan, waar in 2018 de Cobra 8 tegen een keukenraam ontplofte. In die flat rommelde het al langere tijd tussen een aantal bewoners. De verdachte zou later aan een van zijn toenmalige collega’s hebben toevertrouwd dat hij achter die brandstichting zat.

De officier van justitie wil dat een psychiater en psycholoog de verdachte onderzoeken. Zij vindt het niet ondenkbaar dat daar een tbs-advies uit kan komen. Onlangs weigerde de verdachte aan persoonlijkheidsonderzoek mee te werken. De man gaf nu aan wel te willen meewerken aan onderzoek.

Twee getuigen

Inmiddels hebben zich twee getuigen gemeld die zeggen dat ze bij de verdachte waren op het moment van de brandstichting in de Maserati. Omdat hij daar eerder zelf nooit over heeft gerept, vindt de rechtbank dat geen reden voor een vrijlating.

De zaak komt binnen drie maanden weer op zitting.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek