Volledig scherm
Stalking © Thinkstock

Verdachte van stalking uit Doetinchem hoeft niet terug in cel: werkstraf en schadevergoeding geëist

ZUTPHEN / DOETINCHEM - Zeven jaar hadden de 48-jarige Doetinchemmer en een getrouwde vrouw uit Gaanderen een buitenechtelijke relatie. Toen de vrouw op enig moment niet meer reageerde op telefoontjes, begon de man haar te stalken.

Hij belde veelvuldig, stuurde sms'jes en appjes. Ook stuurde hij twee vriendinnen seksueel getinte foto's en zou hij de vrouw hebben achtervolgd en klemgereden.

De vrouw deed aangifte en begin dit jaar werd de verdachte opgepakt. Hij zat 32 dagen vast en mocht onder een aantal voorwaarden weer naar buiten. Eerder al bekende de verdachte dat hij te ver was gegaan. ,,Ik ben onder behandeling en begrijp dat ik anders moet leren omgaan met vrouwen."

1.000 euro schadevergoeding

Voor stalking en het bezit van een stroomstootwapen hoeft de Doetinchemmer wat het Openbaar Ministerie betreft niet terug naar de gevangenis. De officier eiste een werkstraf van 150 uur en zes weken voorwaardelijke celstraf, plus een contact- en gebiedsverbod, het voortzetten van de behandeling en verplicht melden bij de reclassering. Ook moet hij het slachtoffer 1000 euro schadevergoeding betalen.

'Schaamte slachtoffer begrijpelijk’

De advocaat van de verdachte vond dat er geen bewijs lag voor het achtervolgen en klemrijden en vroeg op die punten vrijspraak. Met de voorwaardelijke geëiste celstraf had hij geen problemen. Wel bepleitte de advocaat een lagere werkstraf (120 uur) en het afwijzen van de schadevergoeding.

,,Mijn cliënt erkent dat hij fouten heeft gemaakt, maar na het op die manier afbreken van een lange buitenechtelijke relatie voelde hij zich niet goed behandeld. Dat het slachtoffer zich schaamt, is begrijpelijk, maar dat is niet alleen te wijten aan het gedrag van mijn cliënt. Ze was er zelf bij."

Uitspraak in deze zaak is op donderdag 5 december.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek