Volledig scherm
© Thinkstock

Vooral jonge boeren geïnteresseerd in zonnepanelen op erf

DOETINCHEM - De proef Zon op Erf – waarbij schuren met asbest worden vervangen door zonnepanelen – trekt vooral jongere boeren. Dit terwijl de pilot is bedoeld om oudere boeren die willen stoppen met hun bedrijf nieuwe financiële kansen te bieden.

„Maar de terugverdientijd is ongeveer 20 jaar”, vertelt Aad Grandia, projectontwikkelaar van de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM). Die draait de proef in opdracht van de provincie en de zeven Achterhoekse gemeenten.

„Voor boeren van 60 jaar duurt dat te lang. Die verkopen dan liever een bunder grond, dan zien ze sneller financieel resultaat.”

Geen opvolger
In de Achterhoek stoppen tot 2030 ongeveer 1.500 agrariërs, is de verwachting. Daaronder veel oudere boeren die geen opvolger hebben. Om te voorkomen dat het platteland hierdoor verloedert is bedacht de boeren nieuw soelaas te bieden met zonnepanelen.

Er komen zonnepanelen op de plek van een schuur met asbest, die dan wordt gesloopt. Berekend is dat 1 hectare nodig is voor zonnepanelen om het rendabel te maken. Dat vraagt een investering van ongeveer 1 miljoen euro.

750 boeren
Verwacht werd dat zo'n 750 boeren in aanmerking zouden komen voor Zon op Erf. Vanaf begin april zoekt AGEM boeren die mee willen doen, maar het aantal aanmeldingen valt tegen. De bedoeling was om met tien boeren te starten, maar tot dusverre zijn er slechts zeven gevonden. „Drie anderen zijn in beeld”, zegt Grandia.

Nieuwe inkomsten
Met een aantal boeren is Grandia in een vergevorderd stadium. De redenen om mee te doen zijn verschillend. Een wil stoppen met zijn varkensbedrijf, een ander is gestopt met een kwekerij. Weer een ander wil helemaal stoppen met zijn bedrijf.

„Elke casus is anders”, zegt Grandia. „Maar de meesten willen hun boerenbedrijf stoppen en via zonnepanelen nieuwe inkomsten verwerven.”

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek