Volledig scherm
© Waterschap Rijn IJssel

Waterschap Rijn IJssel is klaar voor hoogwater

DOETINCHEM - Waterschap Rijn IJssel heeft afgelopen dagen ruimte gemaakt voor het water dat momenteel overvloedig door de rivieren stroomt. Door de vele en vaak hevige, regenbuien is de waterstand momenteel hoger dan normaal.

Om het water zo snel mogelijk af te kunnen voeren is extra gemaaid en staan de stuwen nog laag. Daarnaast hebben zo'n 60 medewerkers onlangs weer getraind met het herkennen van zwakheden in dijken.

Training
Dat laatste is overigens geheel toevallig, vertelt Vanya Ginsel van het waterschap. „De trainingen stond al gepland, maar zijn nu wel heel actueel.”

Het waterschap traint jaarlijks ongeveer 100 mensen ten minste één keer per jaar voor dijkbewaker. Deze staan los van de reguliere dijkinspecties die gedaan worden door de vaste dijkinspecteurs. Zij controleren de dijken ieder voor- en jaar. Dijkbewakers worden alleen ingezet wanneer er extra toezicht nodig is.

Duitsland
Eind vorige week was het even spannend in Duitsland toen de dijk bij Hamminkeln op doorbreken stond. Inmiddels is het gevaar geweken en is het water bij de oosterburen is aardig gezakt. „Wij verwachten dan ook geen wateroverlast door het regenwater dat vanuit Duitsland ons land binnenstroomt. Ons watersysteem kan het prima aan. Maar we staan wel paraat.”

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek