Volledig scherm
De wedstrijd tussen De Graafschap en VVV Venlo, komende zaterdag om 18.30 uur, gaat door ondanks de aangekondigde cao-acties van de politie. © ANP/ bewerking DG

Wedstrijd De Graafschap gaat door ondanks politie-actie

DOETINCHEM/ AALTEN - De wedstrijd tussen De Graafschap en VVV Venlo kan komende zaterdag doorgaan, ondanks de cao-actie van de politie dat weekend. Tussen vrijdag 18.00 uur en zondagavond middernacht is geen politie-inzet bij evenementen en voetbalwedstrijden, agenten komen dan alleen bij spoed in actie.

,,Maar zaterdag is in Doetinchem voldoende politie beschikbaar om de wedstrijd te laten doorgaan’’, zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Dat heeft hij eerder deze week te horen gekregen in het overleg met de politie. Door de garantie dat er in Doetinchem genoeg agenten op de been zijn, komt de openbare orde en veiligheid niet in gevaar. Daarom vindt Boumans het niet nodig de wedstrijd af te gelasten.

,,Wat hielp in de afweging is dat er geen honderden supporters vanuit Venlo naar Doetinchem komen. Bovendien is er geen historie van geweld tussen de beide supportersgroepen’’, zegt de burgemeester. De wedstrijd op De Vijverberg begint zaterdag om 18.30 uur.

Volksfeest

In de oostelijke Achterhoek is er ook weinig direct effect te verwachten van de cao-actie, zegt politiechef Hanneke de Bruyne. Er is Volksfeest in Aalten en in Ruurlo wordt Septemberfeest gevierd. ,,Ik ga ervan uit dat we bij beide evenementen niet zichtbaar aanwezig zijn’’, zegt De Bruyne.

Quote

Als de veiligheid in het geding komt, komen wij meteen.

Hanneke de Bruyne, Politiechef

In Aalten en Ruurlo kunnen particuliere beveiligers of buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) agenten vervangen als de oren en ogen op straat. Maar volgens De Bruyne is dat niet per se nodig. ,,Het risicoprofiel voor beide feesten is zo laag, dat wij niet inschatten dat er extra beveiliging nodig is. En als er echt wat gebeurt, staan wij natuurlijk paraat’’, zegt ze.

De Bruyne houdt niet bij hoeveel van 'haar' agenten meedoen aan de actie om alleen bij spoed uit te rijden. ,,Dat heeft niet zoveel zin, want mensen kunnen tot op het laatst besluiten mee te doen aan de actie. En dat staat iedereen vrij’’, zegt ze. De Bruyne benadrukt dat mensen ook komend weekend altijd de politie moeten bellen als dat nodig is, bijvoorbeeld bij een dreigende situatie of een inbreker die wordt betrapt. ,,Als de veiligheid in het geding komt, komen wij meteen.’’

Of de aangekondigde alcoholcontrole van minderjarigen komende zaterdag bij City Lido in Groenlo doorgaat, is nog niet helemaal zeker. Daarover volgt later deze week een besluit.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek