Volledig scherm
PREMIUM
Joop Boxstart, op een herkenbaar stukje Wehl. ,,Dit is een mooi en keurig dorp. Er gebeuren geen gekke dingen.'' © DE GELDERLANDER

Wehl was Duits en Nederlands

de grensWie voelt zich Achterhoeker, wie in-woner van de Liemers? En waar ligt de grens tussen beide regio's? Deze zomer zoeken we antwoorden in steden, dorpen en buurtschappen.

De naam Wehl (of Weel) wordt al in 1200 in bepaalde akten genoemd. Vanaf 1406 viel het onder de Kleefse graven, vier eeuwen later werd het Pruisisch. Wehl vormde een administratieve eenheid met Zeddam. In de Franse tijd werd het als deel van Zeddam door Pruisen afgestaan aan Nederland. Op 17 december 1813 werd Wehl losgemaakt en werd het als zelfstandige gemeente aan Pruisen teruggegeven. Door het Weense Congres, na de val van Napoleon, werd de gemeente Wehl op 1 juni 1816 weer Nederlands. Op 1 januari 2005 werd de gemeente opgeheven en bij Doetinchem gevoegd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. DENK-politicus Kuzu nieuwe baas van Rietveld? School slachtoffer van fake news

    DENK-politicus Kuzu nieuwe baas van Rietveld? School slachtof­fer van fake news

    DOETINCHEM - Het Rietveld Lyceum in Doetinchem probeert al heel lang een Facebookpagina verwijderd te krijgen die nepberichten over de school verspreidt. De pagina waar het om gaat heet ‘Rietveldleerlingenbelike’, maar lezers zien alleen ‘Rietveld Lyceum Nieuws’ boven de berichten staan. Door deze naamsverwarring werd de middelbare school enkele dagen geleden opnieuw slachtoffer van ‘fake news’.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek