Volledig scherm
De aanleg van het ecoduct voor de Koekendaal kreeg eind vorig jaar vorm nadat aan weerszijden van de A18 groen was gekapt. © Jan Ruland van den Brink

Werk aan ecoduct maakt A18 even smaller

DOETINCHEM - De snelweg A18 wordt voor het werken aan het ecoduct bij Koekendaal tijdelijk versmald. In beide richtingen wordt het verkeer over versmalde rijstroken geleid. Dat gaat in op koningsdag zaterdagavond 27 april en duurt tot en met maandagochtend 17 juni. In dat laatste weekend wordt de snelweg helemaal afgesloten.

Op de smalle rijstrook geldt in die periode een maximumsnelheid van 90 kilometer. De versmalling is nodig om ruimte te creëren om de middenpijler voor het ecoduct te maken. Daarnaast moeten de steunpunten aan weerszijden van de weg worden opgebouwd. Als laatste worden de liggers geplaatst, die het dek van het ecoduct vormen. Het ecoduct wordt daarna beplant met inheemse struiken en loofhout. Rijkswaterstaat gaat er van uit dat het in december geopend kan worden.

Extra reistijd

Volgens Rijkswaterstaat moeten automobilisten rekening houden met een extra reistijd van vijf minuten. In het laatste weekend, van vrijdag 14 tot en met maandagochtend 17 juni, wordt de snelweg compleet afgesloten. Die afsluiting geldt voor het stuk tussen Doetinchem-Oost en de aansluiting op de N18 bij Varsseveld.

Natuurgebied

Het ecoduct of wildviaduct verbindt de twee delen van het ruim veertig hectare grote natuurgebied Koekendaal. Het is in feite een brede brug over de A18 waar planten en bomen op groeien. Daarover kunnen dieren van de natuurgebieden passeren. De snelweg is nu een belemmering voor dieren als reeën, dassen en kamsalamanders.

De aanlag van het ecoduct wordt betaald door Rijkswaterstaat. Als het is opgeleverd zorgt de gemeente Doetinchem, eigenaar van de Koekendaal, voortaan voor het onderhoud.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Stadse Fratsen: Scoren na de Z van Zorro
    PREMIUM
    Column

    Stadse Fratsen: Scoren na de Z van Zorro

    Kom ik er net achter dat ik iemand ken - de naamgever van een broodjeszaak in de binnenstad - die is gepasseerd door Johan Cruijff. Het is de dag nadat Ajax in Doetinchem kampioen is geworden. Ik weet dat de roots van de man in Amsterdam liggen en vraag hoe hij het heeft beleefd. Het antwoord in sappig Mokums luidt dat het hem niet veel doet: ,,Ik speelde als amateur altijd tégen Ajax.” Zelf voetbalde ik ooit tegen - ‘Knakkie’ - Dick Schneider. De oud-international van Feyenoord was in zijn nadagen bij Zutphen in de onderbond beland en regeerde daar als een vorst. We speelden thuis in Baak en er was wat extra volk op afgekomen. Zo vaak zagen we bij ons in het dorp immers geen international. En zeker niet op het voetbalveld. De hele wedstrijd deed Schneider niets bijzonders, behalve dan dat hij als libero alles potdicht hield. Omdat ik ook verdediger was, kwam ik niet bij hem in de buurt. Wel vielen mij van een afstandje zijn kolossale bovenbenen op. De enige keer dat Knakkie naar voren kwam, was toen Zutphen na rust een strafschop kreeg. Vanaf elf meter schoot hij, halfhoog, onberispelijk in. Het was het enige doelpunt in de wedstrijd. De naamgever van de broodjeszaak zegt voor de keus te hebben gestaan: doelman worden achter Jan Jongbloed bij DWS (die andere Amsterdamse profclub) of bij zijn amateurclub blijven, met een bestaan als bakker in het vooruitzicht. Hij koos voor het laatste. Maar speelde met zijn amateurclub op het bijveld van stadion De Meer wel soms een oefenwedstrijd tegen Ajax. Ik vraag hem of hij zich het doelpunt herinnert dat Cruijff tegen hem scoorde. Hij maakt - net als vroeger de tv-held Zorro - een Z in de lucht. ,,Ineens stond-ie voor me”, zegt hij. Met een boog vloog de bal over zijn hoofd in het doel.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek