Vorst aan de grond, vannacht in het oosten van het land.
Volledig scherm
Vorst aan de grond, vannacht in het oosten van het land. © shutterstock

Zeldzame nachtvorst gemeten in de Achterhoek

In Oost-Nederland werd het afgelopen nacht bijzonder koud. Aan de grond, op 10 centimeter hoogte, is in Overijssel en Gelderland een zeldzame nachtvorst gemeten. De temperatuur lag volgens MeteoGroup op -0,7 graden in Overijssel, in de Achterhoek daalde de temperatuur tot -0,5 graden. 

Vorst aan de grond in juli komt zelden voor, gemiddeld éen keer in de zes jaar.

Een week eerder werd op weerstation Twenthe nog een kouderecord gehaald met -1,6 graden.  Nooit eerder werd in de julimaand zo'n temperatuur op klomphoogte gemeten.  

In de Achterhoek noteerde weerstation Hupsel diezelfde nacht -0,2 graden. Ook dat was een primeur, nooit eerder werd er daar bij metingen in juli vorst gemeten. Afgelopen nacht zakte het kwik in de Achterhoek naar een temperatuur van 0,5 graden.

Vorst aan de grond in juli is vrij zeldzaam volgens MeteoGroup. Het is sinds de eerste metingen in 1971 maar acht keer voorgekomen in de maand juli. De laatste keer dat er nachtvorst gemeten werd in juli was in 2015. In Oost-Nederland werd het op 9 en 10 juli -0,9 en -1,3 graden. In de hoogzomerperiode tussen 20 juli en 20 augustus is nog nooit nachtvorst gemeten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek