Volledig scherm
Onder de Wmo-taken vallen bijvoorbeeld hulp in de huishouding, rollators en andere hulpmiddelen en woningaanpassingen zodat mensen thuis kunnen blijven wonen. © Peter Franken

Zorgbudget voor gemeentes onvoldoende: ‘Den Haag, neem de zorgtaken maar terug’

DOETINCHEM/ OPHEUSDEN/ RHEDEN - Gemeenten dreigen in een open brief dat ze zorgtaken teruggeven aan Den Haag als er niet meer geld komt. Voor de gemeenten Doetinchem, Neder-Betuwe en Rheden is dat station al gepasseerd. Het liefst stoten ze vandaag nog de zorgtaken af. 

De wethouders Gea Hofstede van de gemeente Rheden en Frans Langeveld van de gemeente Doetinchem benadrukken dat ze het liefst de taken blijft uitvoeren. Probleem is dat het niet lukt met het geld dat het Rijk beschikbaar stelt in combinatie met de eisen die gesteld worden.

Bekijk de details over de tekorten per gemeente op onderstaande kaart.

Quote

We staan op het lijstje met gemeenten waarover de provincie zorgen heeft

Frans Langeveld, wethouder gemeente Doetinchem

Hofstede: ,,Wanneer je taken overhevelt naar de gemeenten, dan moet je ook zorgen dat ze die op een goede manier kunnen invullen. Dat is nu niet het geval. Het budget is onvoldoende.” Langeveld: ,,Dit jaar zingen we het nog uit, maar we hebben heel veel zorgen over 2020. We krijgen 10 miljoen euro voor jeugdzorg, maar geven er 15 miljoen aan uit.’’

,,Op de Wmo komen we 500.000 euro tekort. We moeten dit jaar perspectief krijgen, anders geven we de opdracht terug. Dat is geen signaal meer, daar gaan we dan serieus mee aan de slag.”

Nú ingrijpen

Volledig scherm
Wethouder Gea Hofstede van de gemeente Rheden. © Marc Pluim

Op dit moment teren gemeenten hard in op hun reserves om de zorgkosten te kunnen betalen. De provincie Gelderland heeft sommige gemeenten al gewaarschuwd dat ze nú moeten ingrijpen, omdat ze anders omvallen en onder toezicht komen. ,,Zo'n waarschuwing hebben we nog niet gehad”, zegt Langeveld. ,,Maar we staan wel op het lijstje met gemeenten waarover de provincie zorgen heeft.” Doetinchem heeft de provincie om hulp gevraagd. ,,Die kan ons niet steunen in de zorgtaken, maar wel bij sport en cultuur.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek