Volledig scherm
De zwaan zwemt veilig in de vijver. © Dierenambulance Doetinchem/ Winterswijk

Zwanen hinderen snelwegverkeer op A18

DOETINCHEM/ VARSSEVELD - Verkeer op de snelweg A18 is afgelopen week drie keer verrast door een zwaan op de weg. Daarbij zijn tot nu toe geen ongelukken gebeurd.

De laatste keer was donderdagmorgen, toen medewerkers van de dierenambulance een vrouwtjeszwaan van de rechterrijbaan hebben gehaald, enkele kilometers na de oprit vanaf Varsseveld richting Doetinchem. „Mevrouw stond uitgebreid haar borstveren te poetsen. Dat deed ze op haar gemakje op de rijbaan, zonder daarbij rekening te houden met het verkeer”, vertelt Olette van der Werf van de dierenambulance.

Weggevlogen
De zwaan is enkele kilometers verderop vrijgelaten in een vijver. Van de andere twee zwanen, die eerder in de week op de weg stonden, is er eentje gevangen door medewerkers van Rijkswaterstaat en elders vrijgelaten. De andere is zelf weggevlogen toen mensen hem benaderden.

Verklaring
Een verklaring voor deze mini-invasie is volgens Van der Werf dat veel jonge zwanen een eigen leefgebied zoeken, nu de opvoeding door hun ouders erop zit. „Sommige zwanen maken daarbij wel eens een tussenlanding op de weg, op zoek naar een eigen plekje.”

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek