Aankondiging van Airborne in the City.
Volledig scherm
Aankondiging van Airborne in the City. © Joost Keet/Airborne in the City

Evenement Airborne in the City eert het Arnhem dat uit as van de oorlog herrees

ARNHEM - Arnhem heeft er een nieuw evenement bij rond de herdenking van de Slag om Arnhem. ‘Airborne in the City’ markeert op zaterdag de historie van het Willemsplein en Gele Rijdersplein in het stadshart. 

Thea Bouhuijs
Volledig scherm
Thea Bouhuijs © Airborne in the City

De organisatoren van Royal aan het Willemsplein staan stil bij de vraag ‘Hoe zag Arnhem er 75 jaar geleden uit?’. Dit alles aan de hand van de thema’s  Operatie Market Garden, het verzet, de evacuatie, de wederopbouw en de herwonnen vrijheid.

Thea Bouhuijs, Bob Bakkenes en Harry Lensen maakten de  Slag om Arnhem mee. Zij vertellen in een video hoe zij als kind in een bezette stad woonden, moesten evacueren en bij de terugkeer hun leven opnieuw moesten beginnen. 

Lensen onthult dat ze in hun tabakszaak een luikje hadden achter de toonbank naar een kelder. Daar hielden ze joden verborgen die de Duitsers wilden ontwijken. ,,Ik moest dan bovenop het luikje met speelgoed spelen”, lacht Lensen, destijds 7 jaar.  

,,Vanuit mijn slaapkamerraam zag ik de bombardementen op Royal en de Willemskazerne. Langs ons huis vlogen de kogels die de Engelsen en Duitsers op elkaar afvuurden.”

‘Allemaal pikzwart’

Harry Lensen.
Volledig scherm
Harry Lensen. © Airborne in the City

Bakkenes vertelt over de bommen die vielen bij de Steenstraat. ,,De schoorsteen vloog door de kamer. We waren allemaal pikzwart.”  Bouhuijs vertelt hoe ze als meisje op hongertocht werd behandeld op de Veluwe. 

,,Ze bedelde om een boterham of voederbiet. Een vrouw maakte de deur open ze zei ‘Gij hebt een broek aan, gij krijgt niets!’.  Het meisje barstte in tranen uit. De Arnhemmers roepen op tot verdraagzaamheid. ,,Voor onze vrijheid moeten we vechten", zegt Bakkenes. ,,Maar met woorden en niet met wapens.”

Een fotopresentatie over het plein op doeken  toont het verschil tussen vroeger en nu , met het Willemsplein van toen, het oude restaurant Royal, de Willemskazerne en de Thorbecke HBS. Opvallend zijn de Duitse militairen in het stadshart: tijdens oefeningen in de Willemskazerne, bij een begrafenis van een door het verzet geliquideerde officier.

 April 1945 is te zien op foto’s van het oprukkende geallieerde leger door het centrum. Ook komt de wederopbouw aan bod, met de AKU-fontein op de plek van de Willemskazerne.

Waylon

Aan de ‘tafel der verbinding kunnen mensen herdenken, samen eten proeven uit de oorlog en luisteren naar de literaire optredens van ‘Mensen Zeggen Dingen’.

In de avond volgt een muzikaal programma waar het beleven van de vrijheid centraal staat. Waylon is de hoofdact en wisselt het podium af met de Wilson’s Army Show, Patrick Verheij, Bowe en de WNF band. Het gehele programma begint om vier uur ‘s middags en eindigt om twaalf uur middernacht. Het is gratis  toegankelijk.

Bob Bakkenes.
Volledig scherm
Bob Bakkenes. © Airborne in the City
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.