Volledig scherm
De eerste militairen melden zich al op de Ginkelse Heide © Henk van Gelder

Ginkelse Heide in Ede stroomt al snel vol met duizenden bezoekers voor paradropping

EDE - Het was zaterdagochtend al vroeg druk op de Ginkelse Heide bij Ede. Net zoals tijdens Operatie Market Garden in 1944, droppen vliegtuigen ruim 1.000 parachutisten boven de Ginkelse Heide. 

Tijdens de Airborne-herdenking vandaag worden de strijders herdacht die 75 jaar geleden een vergeefse poging deden om Nederland nog voor de winter te bevrijden. Onder meer door de dropping op de Ginkelse Heide. De Slag om Arnhem ging uiteindelijk verloren.  In aanwezigheid van de laatste veteranen worden met de herdenking om 11 uur de gebeurtenissen en slachtoffers herdacht bij het Airborne monument op de Ginkelse Heide. Onder de prominente bezoekers zijn onder meer prinses Beatrix, de Britse prins Charles en minister Ank Bijleveld.

Volledig scherm
Al heel vroeg zochten de eerste kijkers voor de dropping op de Ginkelse Heide een mooi plekje © Henk van Gelder

Nevel

Al ruim voordat de eerste parachutisten om kwart voor tien landen hadden velen zich opgesteld op de heide. Gelukkig trok de nevel al ruim voor negen uur op zodat de bezoekers goed zicht krijgen op de para's die in de loop van de ochtend op de zonovergoten heide gaan springen. Bezoekers komen van heinde en verre en in dit jubileumjaar lijkt het nu al nog drukker dan anders. Al voor acht uur hadden bezoekers uit Den Bosch er een mooi plekje gevonden. Ze komen vooral om de vrijheid te vieren en de dappere strijders van weleer te eren: ,,Het  voelt exact als 75 jaar geleden, dat willen we meemaken.’’

Volledig scherm
Het nieuwe herdenkingskunstwerk of landmark Vensters op het verleden op de Ginkelse Heide trok zaterdagochtend al meteen veel bekijks © Henk van Gelder

.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei