Volledig scherm
PREMIUM
Het bord dat eigenlijk aan de verkeerde kant van De Oversteek is bevestigd. © Eigen foto

Herdenkingsplaquette zit aan de verkeerde kant van De Oversteek

NIJMEGEN - Een plaquette die herinnert aan de Amerikaanse militairen die in 1944 in bootjes de Waal overstaken, is eigenlijk aan de verkeerde kant van de brug De Oversteek bevestigd. Op het bord staat dat de militairen ‘vanaf deze plek’ de rivier zijn overgestoken, maar het is gek genoeg aan de Betuwse zijde te vinden.

,,Een schande’', vindt Nijmegenaar Henk van der Heijden, die vlak na de oorlog in Lent is opgegroeid met de verhalen over de bevrijding en de gevechten om de bruggen. De geschiedenis gaat hem aan het hart en dat werd nog sterker nadat hij op latere leeftijd bevriend raakte met enkele Amerikaanse veteranen.

,,De historie laat er geen twijfel over bestaan dat de militairen op de plek waar het bord hangt juist aan land zijn gekomen en er niet in hun bootjes zijn gestapt, zoals op dat bord staat. En dan staat er ook nog een afbeelding bij die dus ook niet bij die plek hoort. Ik vind het beschamend dat er zo verwarring wordt gezaaid over deze heldendaad.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.