Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch en begeleidend militair Hans na zijn eerste parachutesprong, boven Groesbeek.
Volledig scherm
Arnhems burgemeester Ahmed Marcouch en begeleidend militair Hans na zijn eerste parachutesprong, boven Groesbeek. © Gerard Verschooten

Marcouch’ parachutesprong boven Groesbeek ‘een geweldige ervaring’

VideoGROESBEEK/ ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem staat weer met beide benen op de grond na een tandemsprong vanuit een vliegtuig boven de voormalige Market Garden-landingsplaatsen bij Groesbeek. ,,Een bijzondere opmaat naar de komende dagen”, vindt Marcouch.

In de Gelderse hoofdstad wordt de komende dagen uitgebreid de Slag om Arnhem herdacht. Deze week is het 75 jaar geleden dat de Rijnbrug bij Arnhem inzet was van een enorme militaire operatie om de Tweede Wereldoorlog versneld te beëindigen. 

Marcouch werd samen met de Britse presentator Dan Snow gedropt op de dropzone bij Landgoed Den Heuvel aan de Wylerbaan in Groesbeek. Ook de 98-jarige veteraan Thomas Rice en Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur met Nederlandse roots, kwamen in een duosprong naar beneden.

Luchtmobiele Brigade

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch (rechts) in Eindhoven, voorafgaand aan de parachutesprong boven Groesbeek.
Volledig scherm
De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch (rechts) in Eindhoven, voorafgaand aan de parachutesprong boven Groesbeek. © ANP

Boven Groesbeek werden woensdag al zo’n 1000 para’s gedropt in het kader van de herdenking van Market Garden: gisteren vielen er opnieuw 1000 para’s uit de hemel, dit keer betrof het een oefening van de Luchtmobiele Brigade.

,,Dankzij Hans (begeleidend militair, red.) zijn we goed terecht gekomen”, aldus Arnhems burgemeester Marcouch na zijn allereerste parachutesprong ooit. ,,Een hoogte van 3.000 meter is niet niks. Ik had nog nooit met een parachute gesprongen, maar na vandaag zou ik het zo weer doen.”

Een en al kameraadschap

Hij vond de sprong ‘een geweldige ervaring’, zei de burgemeester na de landing, gehuld in het uitshirt van voetbalclub Vitesse, in de kleuren maroon en lichtblauw van de Airbornes die in Arnhem vochten. ,,Voordat je uit het vliegtuig springt, is het een en al kameraadschap.”

,,Ik vond dit een mooi eerbetoon om de gesneuvelde parachutisten op deze wijze te eren. Het waren allemaal jonge jongens. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt omdat de Operatie Market Garden eigenlijk gaat om de slag om Arnhem.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.