Op 19 september 1944 werd Sint Annastraat 237 (nu drukkerij Luxor) getroffen door een bom. Hierbij vielen vijf doden.
Volledig scherm
Op 19 september 1944 werd Sint Annastraat 237 (nu drukkerij Luxor) getroffen door een bom. Hierbij vielen vijf doden. © Regionaal Archief Nijmegen

Oorlogsverhalen uit de wijk in speciale editie Hart van Nijmegen

NIJMEGEN - Een ‘bewaarspecial’ noemen  de makers het zelf. Wijkblad Hart van Nijmegen komt dit weekend uit met een speciale editie: 40 pagina's met oorlogsverhalen uit de wijk. ,,Je kunt de plekken aanwijzen", zegt redacteur Ypie Veenstra. 

‘De wijk’, dat zijn de stadsdelen Willemskwartier, Landbouwbuurt, Hazenkamp, Sint Anna en Heijendaal. Het middelste deel van de stad dat wordt bediend door wijkblad Hart van Nijmegen. Het tijdschrift wordt op 7.400 adressen bezorgd.  De oplage van de oorlogsspecial is hoger zodat die verspreid kan worden onder andere belangstellenden zoals oud-wijkbewoners.

Een subsidie van de gemeente Nijmegen en bijdragen van bedrijven maakten deze editie mogelijk. Ypie Veenstra en Piet Hieltjes vormden de redactie, verder werkten er nog twaalf mensen aan mee. 

Woning aan de Hatertseweg 43 werd in maart 1942 vernield door de inslag van een brisantbom.
Volledig scherm
Woning aan de Hatertseweg 43 werd in maart 1942 vernield door de inslag van een brisantbom. © Regionaal Archief Nijmegen

Oorlogsgebeurtenissen

In totaal zijn het twintig artikelen geworden over de oorlogsgebeurtenissen in de Nijmeegse buurten. Persoonlijke verhalen over de razzia's, beschietingen, deportaties, schuilkelders, inkwartiering en de bevrijding. In het tijdschrift staat een kaartje waarop aangegeven is waar precies de gebeurtenissen zich afspeelden.

Quote

Het gebeurde echt om de hoek of zelfs in je straat. Dan kijk je toch anders tegen je wijk aan.

Piet Hieltjes, Redacteur wijkblad Hart van Nijmegen

,,Het is dus echt om de hoek of zelfs in je straat", zegt Piet Hieltjes. ,,In de woning tegenover mijn huis woonden joden die in de oorlog zijn weggevoerd. Als je dat weet, kijk je er toch anders tegenaan.” 

Frontstad is zwaartepunt

De redacteuren hebben geprobeerd verhalen te verzamelen over de hele oorlogstijd. De meeste artikelen gaan over het bombardement, de bevrijding en de tijd dat Nijmegen frontstad was. Voor een groot deel van de bevolking was het de meest heftige periode.

De redactie heeft ook wijkbewoners opgeroepen zich te melden. Dat leverde bijzondere verhalen op. Piet Hieltjes noemt het relaas van Jan Verkleij die erbij was toen in 1944 de Duitsers bij een voetbalwedstrijd het Goffertstation afsloten. Jonge mannen werden er afgevoerd en in Duitsland tewerkgesteld. Verkleij ontsnapte daaraan dankzij een bewijs van onmisbaarheid. 

Terugkeer uit Dachau

Andere artikelen gaan over de opgeblazen spoorbruggen, over de pastoor van de Groenestraatkerk die naar kamp Dachau werd gestuurd en terugkeerde. Ook bijzonder is het verhaal over de familie Wolf uit de Groenestraat waarvan twee dochters nog voor de oorlog met Duitsers waren getrouwd. 

De wijken in het hart van Nijmegen werden in het laatste oorlogsjaar veelvuldig getroffen bij beschietingen. Hieltjes heeft daar een verklaring voor: ,,Bij de Goffert zat de luchtafweer van de geallieerden. De Duitsers richtten op dat gebied vanaf de overkant van de Waal. Het Willemskwartier lag daartussen.”

Piet Hieltjes en Ypie Veenstra, de redactie van de oorlogseditie van het wijkblad.
Volledig scherm
Piet Hieltjes en Ypie Veenstra, de redactie van de oorlogseditie van het wijkblad. © Els Baltjes
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.