De Slag om de Betuwe wordt levensecht nagespeeld.
Volledig scherm
De Slag om de Betuwe wordt levensecht nagespeeld. © Erik van ’t Hullenaar

Slag om de Betuwe ‘vergelijkbaar met Normandië en Bastogne’

ELST/VALBURG - Harde knallen klonken zaterdagmiddag over de weides bij landgoed Schoonderlogt in Elst. Alsof het opnieuw de Tweede Wereldoorlog was. Met 140 acteurs en voor duizenden euro’s munitie wordt de Slag om de Betuwe nagespeeld.

Het geënsceneerde gevecht tussen de Duitsers en de geallieerden maakt veel indruk op het publiek. ,,We gaan vaker naar dit soort evenementen, en het is hier erg professioneel opgezet. Het stelt zeker niet teleur”, zegt zelfverklaard oorlogsliefhebber Henk Spaanders (68) uit Dronten. 

Zijn mening wordt breed gedeeld. Het kampement, de veldslagen, dropping van parachutisten en de eindeloze hoeveelheid authentieke legerspullen boeit het publiek absoluut, dat met duizenden gedurende twee dagen present is.

Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor de 198 dagen dat werd gevochten in de Betuwe, vindt Bauke Huisman (49) van de organisatie van herinneringsevenment The Island. ,,Veel mensen weten niet eens dat het hier zo lang bezet is geweest, tot aan de bevrijding was het oorlog.”

Normandië en Bastogne

De Valburger vindt dat met Market Garden bij velen de oorlogskennis ophoudt. ,,Terwijl deze regio in het rijtje Normandië, Market Garden en Bastogne hoort.”

De afgelopen week bezochten bovenbouwleerlingen van 24 scholen uit de regio het terrein. Huisman is bezig met het opzetten van een lesmodule, omdat ook op school het een onderbelichte periode is, stelt hij. Op het terrein is daarom ook een tijdelijk oorlogsmuseum ingericht, dat in elkaar werd getimmerd door vrijwilligers zoals zijn vader Stef.

Hij is timmerman en gaf graag zijn vrije avonden op om te werken aan het museum. Dat bezoekers enthousiast reageren, vindt Huisman mooi, maar voor een permanent museum op deze plek is het nog te vroeg. ,,De eerste stap is bekendheid krijgen voor deze periode. Dan volgt hopelijk erkenning. Dan pas kun je gaan denken aan een permanent museum.”

Betuwe