Volledig scherm
Stef ten Thij van de Supportersvereniging Vitesse leidt een oorlogsveteraan stadion GelreDome binnen voor de jaarlijkse Airborne-wedstrijd. © BSR Agency

Vitesse-documentaire ‘Lest we forget’ in première bij FOX Sports

VideoARNHEM/OOSTERBEEK - Sportzender FOX Sports zendt donderdagavond de documentaire ‘Lest we forget’ uit. Onderwerp van de film is de speciale relatie die voetbalclub Vitesse heeft met de gebeurtenissen rond de Slag om Arnhem, in september 1944.

Volledig scherm
Vitesse-speler Max Clark laat zich door adjudant Roel van Ewijk bij Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek bijpraten over de Slag om Arnhem. © Vitesse

Zo wordt er op initiatief van de Supportersvereniging Vitesse rond 17 september (de dag dat de veldslag in 1944 begon) sinds 2007 de speciale Airborne-wedstrijd gespeeld. De meest recente editie, tegen FC Utrecht, pakten club en supporters vanwege de 75e herdenking die grootser aan dan gewoonlijk.

In de documentaire maakt de Engelse verdediger Max Clark van Vitesse samen met zijn opa een tour langs verschillende historische locaties in Arnhem en Oosterbeek, onder leiding van adjudant Roel van Ewijk (zie ook bijgaande video). Clarks overgrootvader overleed aan verwondingen die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog opliep.

In ‘Lest we forget’ komt ook de Canadese veteraan Lloyd Bentley aan het woord, samen met het gastgezin waar hij logeert als hij naar Arnhem terugkeert om zijn gevallen kameraden te herdenken. De film geeft tevens een kijkje achter de schermen van de Airborne-wedstrijd. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem vertelt over de impact die de Slag om Arnhem 75 jaar na dato nog altijd heeft.

De première van ‘Lest we forget’ is donderdag 17 oktober om 21.00 uur op betaalzender FOX Sports 1. De herhaling is op vrijdag 18 oktober om 14.15 uur, wederom op FOX Sports 1. Dat kanaal is gratis te ontvangen voor onder meer abonnees van KPN, Youfone, Online en T-Mobile.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.