Zonder de oorlog was Jan nooit geboren

Het was door de Arbeidseinsatz dat de ouders van Jan Timmerman elkaar leerden kennen. Ze vonden levensgeluk in een inktzwarte periode. Hoe een oorlog niet alleen mensenlevens neemt, maar ook het begin van nieuwe levens is.

Polen, kerstavond 1939. Twee Duitse vliegeniers trekken een bolderkar door de sneeuw naar het huis van Wictoria Wojniarkiewic. Op de kar liggen kolen, brood, worst en een kerstboom. Binnen steken ze de kachel en wat kaarsen aan, delen het eten uit en spelen kerstliederen op de mondharmonica.

De dan 13-jarige Wictoria zal die avond nooit vergeten. Het katholieke gezin was aan het einde van de middag naar bed gegaan. De heilige avond zou aan hen voorbijgaan op deze eerste kerst na de Duitse inval. Geen geld, geen eten, geen kolen voor de kachel.

De 52-jarige Jan Timmerman (beroep: timmerman) vertelt in zijn woonplaats Arnhem het bijzondere verhaal van zijn familie en hoe zijn ouders elkaar ontmoet hebben. Zonder de Tweede Wereldoorlog was hij er waarschijnlijk niet geweest.

Jan Timmerman: ,,Ondanks de oorlog heeft mijn moeder nooit een hekel aan Duitsers gehad.”
Volledig scherm
Jan Timmerman: ,,Ondanks de oorlog heeft mijn moeder nooit een hekel aan Duitsers gehad.” © Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.