Volledig scherm
De beroemde boulevard is afgesloten. © AFP

Schietpartij Parijs: wat weten we tot nu toe?

* Op de Champs Élysées in Parijs zijn gisteravond drie politieagenten beschoten, één daarvan is overleden. De andere twee zijn zwaargewond, maar buiten levensgevaar. Ook een vrouw raakte gewond. De dader is gedood door de politie, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. 

* Islamitische Staat (IS) heeft de daad opgeëist. De dader zou al bekend zijn bij de veiligheidsdiensten. Volgens het aan IS gelieerde persbureau Amaq gaat het om een Belg die woont in Oost-Parijs. 

* De aanvaller stopte naar verluidt met zijn auto bij een rood verkeerslicht en schoot op die plek met een automatisch wapen een van de agenten neer. 

* Volgens ooggetuigen verliet de man schietend met een kalasjnikov de auto. Een tweede dader zou zijn ontvlucht. Deze is spoorloos. 

*Volgens politiebronnen was een politieteam bezig met een huiszoeking in het huis van de dader ten Oosten van Parijs, meldt Reuters. Franse nieuwszender BFMTV meldt dat de gedode schutter op chatdienst Telegram, een equivalent van Whatsapp, had aangegeven agenten te willen doden.

* De politie sloot de Champs Élysées direct af en sommeerde mensen de bekende boulevard te verlaten en te mijden. Politiebussen en brandweerauto’s rukten volgens ooggetuigen massaal uit en helikopters circuleerden boven het gebied.

* De Amerikaanse president Donald Trump heeft kort na de schietpartij zijn condoleances overgebracht aan het Franse volk. Hij vermoedt dat het gaat om een terroristische aanval, zo meldde hij in een persconferentie.

* De aanval op de politieagenten komt op een precair moment in Frankrijk. Zondag is de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Critici vrezen dat een aanslag presidentskandidaat Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National in de kaart speelt. Zij presenteert zich nadrukkelijk als iemand van law and order, die geweld van extremistische moslims hard wil aanpakken. De meeste presidentskandidaten schorten hun campagne vandaag op. Jean-Luc Mélenchon is de enige die er niets voor voelt om de campagne stil te leggen.

* De Franse president François Hollande komt vandaag met het veiligheidskabinet bijeen.