Felbekritiseerde Australische senator krijgt ei op zijn hoofd en slaat er op los

VideoFraser Anning, een Australische senator die vrijdag veel kritiek kreeg voor uitlatingen die hij deed naar aanleiding van de aanslag in Christchurch, is vandaag opnieuw het middelpunt van een rel Down Under. Terwijl Anning de pers te woord staat, slaat een tiener een rauw ei op zijn hoofd kapot. In een reflex haalt Anning twee keer fors uit naar de jongen.

In enkele tweets legde de Australische senator vrijdag een link gelegd tussen immigratie, meer specifiek moslimimmigratie, en geweld. Die tweets kwamen een paar uur na de aanslag in Nieuw-Zeeland, waarbij vele tientallen moslims om het leven kwamen. Zij werden in hun moskee in Christchurch doodgeschoten door een man met rechts-extremistische denkbeelden. 

In Australië barstte een storm van kritiek los op Anning. Twitteraars noemden hem 'een emmer kots’ en ‘een stomme klootzak’,  en dat waren nog de vriendelijkste verwensingen.  ,,Ik kan me niet voorstellen wat voor wereldbeeld  iemand heeft die de slachtoffers  de schuld geeft van deze moorden. Het is walgelijk", zei de Australische oppositieleider Bill Shorten. Minister-president Scott Morrison stelt dat Anning berispt gaat worden voor zijn uitlatingen. ,,Zijn uitspraken zijn verschrikkelijk en lelijk en hebben geen plaats hier. Hij moet zich schamen.”

Dat vond ook een 17-jarige jongen. Terwijl Anning de pers te woord stond, ging hij achter de senator staan. Terwijl hij de man met zijn telefoon filmt, slaat hij een ei stuk op zijn hoofd. Die draait zich om en haalt pardoes uit. Met zijn linkervuist raakt hij de jongen hard in zijn gezicht. Daarna slaat hij nog een keer, met minder succes. De jongen wordt daarna hardhandig naar de grond gewerkt door andere aanwezigen, terwijl Anning beduusd in het rond kijkt. 

De politie heeft de jongen inmiddels weer vrijgelaten. Er is nog geen officiële aanklacht. Australiërs roepen ondertussen op tot een crowdfunding. Het doel: meer eieren kopen. 

Een tiener slaat een ei stuk op het hoofd van de Australische senator Fraser Anning
Volledig scherm
Een tiener slaat een ei stuk op het hoofd van de Australische senator Fraser Anning © AP
De senator haalt uit
Volledig scherm
De senator haalt uit © AP
  1. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.