Burgemeester Ahmed Marcouch. Foto: ANP
Volledig scherm
Burgemeester Ahmed Marcouch. Foto: ANP © ANP

Marcouch bespreekt veiligheid met Arnhemse moskeeën

UPDATEARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch gaat de komende tijd praten met de moskeeën in zijn stad over hun interne veiligheid. 

Aanleiding is de bezorgdheid die hij heeft geproefd na de aanslag op twee moskeeën in Christchucrh in Nieuw-Zeeland, vrijdag.

Marcouch woonde zelf het vrijdaggebed in de Türkiyem moskee in de wijk Presikhaaf bij. Via wijkagenten is er ook contact met de andere moskeeën in de stad geweest. Dat levert de conclusie op dat de aanslag een grote impact heeft op in Arnhem levende moslims. 

,,Mensen hebben zorgen omdat dit een aanslag was op een groep mensen met wie ze zich identificeren”, zegt Marcouch. ,,De afgrijselijke beelden ervan gaan rond op social media en worden via apps gedeeld.”

Kalmte

Tot tevredenheid van Marcouch riep zowel de imam van de Türkiyem moskee als voorzitter Galip Aydemir van het moskeebestuur op tot kalmte. ,,Ze hebben benadrukt hoe belangrijk het is om samen een vuist tegen terreur te maken, maar ook om ons leven te blijven leven.“ Er is volgens de burgemeester ook geen sprake van een concrete dreiging.

Niettemin ziet Marcouch in de ongerustheid wel aanleiding om met de moskeeën te praten over de staat van alertheid die ze zelf hanteren. De gebedshuizen hebben bijvoorbeeld op vrijdag bij het drukbezochte vrijdaggebed de deur open voor eenieder die wil komen bidden. 

De burgemeester wil bespreken of dat de praktijk kan blijven. ,,Wellicht is een ordedienst iets waar de moskeeën aan denken.” Marcouch hoopt ook dat ouders en leerkrachten in gesprek gaan met jongeren over de aanslag. ,,Ook onder hen zijn de heftige beelden ook heel veel gedeeld.”  

‘Criminele gek’

Volgens woordvoerder Bernard Jens van de politie Midden-Nederland hebben alle Nederlandse politieregio’s de reeds bestaande lijntjes met Islamitische organisaties vrijdag weer geactiveerd. Ook wordt bij surveillances extra langs de moskeeën gereden. ,,En als er reden is voor wat extra aandacht, komt die er ook.”

De Nederlandse opperrabijn Binyomin Jacobs sprak zijn afschuw over de aanslag uit. ‘Een criminele gek heeft onschuldige medemensen op brute wijze gedood en verwond. Nieuw-Zeeland is fysiek ver weg, maar de voelbare pijn en het medeleven overstijgt alle grenzen’, laat hij schriftelijk weten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.