De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, vandaag tijdens een persconferentie in Wellington.
Volledig scherm
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, vandaag tijdens een persconferentie in Wellington. © Getty Images

‘Moskeeschutter wilde nog groter bloedbad aanrichten’

De 28-jarige Australiër die verdacht wordt van de terreuraanslagen in twee moskeeën in Nieuw-Zeeland en daarbij 49 mensen doodde, was volgens de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern van plan een nog groter bloedbad aan te richten.

,,De dader was mobiel, er lagen nog twee andere vuurwapens in zijn auto. Het was duidelijk zijn bedoeling om door te gaan met zijn aanval’’, vertelde Ardern tegen journalisten tijdens een bezoek aan Christchurch waar de aanslagen plaatsvonden. ,,Het is gruwelijk dat er jonge kinderen zijn meegesleurd in deze verschrikkelijke aanval’’, vervolgde de premier. 

De inmiddels voorgeleide hoofdverdachte bezat een klein arsenaal semi-automatische geweren en had een geldige wapenvergunning, zei Ardern eerder zaterdag op een persconferentie. De slachtoffers van de aanslagen komen volgens haar uit meerdere moslimlanden.

,,De dader was in het bezit van een wapenlicentie. Ik heb te horen gekregen dat hij die in november 2017 heeft gekregen. Ik kan u een ding verzekeren en dat is dat onze rechtsregels ten aanzien van vuurwapens zullen veranderen’', aldus Ardern. Ze beloofde de wapenwetgeving aan te passen om herhaling van dergelijke gruweldaden te voorkomen.

Minstens zes moslimlanden

Bij de aanslagen vielen vanmorgen minstens 49 doden en tientallen gewonden. De slachtoffers komen volgens premier Ardern uit meerdere moslimlanden. Ze benadrukte daarmee de wereldwijde impact van de terroristische actie. De Nieuw-Zeelandse regering werkt in de nasleep van het bloedbad nauw samen met de consulaire diensten van onder meer ,,Pakistan, Turkije, Saudi-Arabië, Bangladesh, Indonesië en Maleisië’’.

Zaterdagmorgen werd bekend dat nog elf van de 39 gewonden in het ziekenhuis in kritieke toestand verkeren.

De Australische schutter die dood en verderf zaaide in de twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch is de 28-jarige Brenton Tarrant. Een rechts-extremist die blijkens een door hem zelf geschreven stuk gelooft dat de blanke Europese cultuur boven alle andere staat. De Australische premier Scott Morrison noemde het 74 pagina’s tellende dossier van Tarrant ‘een werkstuk van haat’.

Tarrant reed naar de eerste moskee met een cameraatje op zijn hoofd en filmde de bloedige aanslag voor verspreiding op Facebook. Onderweg was in de auto een strijdlied te horen uit de Servische Balkan, waar het verjagen van Bosnische-moslims of Bosniakken wordt bezongen (Verdrijf de kebab). De 17 minuten durende video toont behalve de gruwelen die Tarrant aanricht, ook het wapenarsenaal waarmee. Dat is uitgebreid en vuurwapens en munitiedozen zijn beplakt met namen zoals die van Breivik en een Servische ridder uit de 14e eeuw, en die van een Montenegrijnse generaal die Ottomanen in de 19e eeuw bestreed.

Onderzoek Turkije en Bulgarije

De Turkse autoriteiten hebben, in navolging van Bulgarije, een onderzoek gelast naar de 28-jarige Australiër. Hij zou meerdere malen een bezoek hebben gebracht aan het land en er een lange periode zijn geweest. ,,We denken dat de verdachte mogelijk vanuit Turkije naar andere landen is gereisd in Europa, Azië en Afrika. We gaan zijn gangen na en proberen te achterhalen met wie hij contact heeft gehad’', zei een woordvoerder.

Hoofdverdachte - er zijn nog twee anderen aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid - Brenton Tarrant is zaterdag (plaatselijke tijd) in de loop van de ochtend naar de rechtbank gebracht en voorgeleid op beschuldiging van moord. Besloten is dat hij in voorlopige hechtenis blijft en niet op borgtocht zal worden vrijgelaten. Op 5 april moet hij opnieuw voor de rechter verschijnen. De zitting duurde niet langer dan een minuut. Nadat de verdachte de rechtszaal had verlaten, zei rechter Paul Kellar ‘dat nu er nu slechts één aanklacht voor moord is, maar dat het aannemelijk is dat er nog meerdere volgen’.  

De zitting was alleen toegankelijk voor geaccrediteerde journalisten. Een man die naar binnen wilde om de terrorist neer te steken werd volgens de media tegengehouden.

Geëscorteerd door twee politieagenten wordt hoofdverdachte Brenton Tarrant de rechtbank binnen gebracht.
Volledig scherm
Geëscorteerd door twee politieagenten wordt hoofdverdachte Brenton Tarrant de rechtbank binnen gebracht. © REUTERS
 1. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 3. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”