Dader Brenton Tarrant.
Volledig scherm
Dader Brenton Tarrant. © videostill

Terrorist Christchurch was eind vorig jaar in Bulgarije, OM onderzoekt waarom

De Australische terrorist die vanmorgen ruim 40 mensen doodschoot in twee moskeeën in het Nieuw-Zeeland was in november vorig jaar een week in Bulgarije. Dat melden de Bulgaarse autoriteiten. Volgens hen onderzoekt het Openbaar Ministerie de redenen van het bezoek van Brendon Tarrant aan het EU-land. 

Tarrant verbleef begin november in Bulgarije. Hij arriveerde op 9 november vanuit Dubai in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, huurde de volgende dag een auto en “bezocht historische locaties” in tien Bulgaarse plaatsen, zo verklaarde de Bulgaarse procureur-generaal Sotir Tsatsarov vanmiddag. 

,,De Australiër gaf bij zijn visumaanvraag als reden voor zijn bezoek op dat hij ‘historische locaties’ wilde ontdekken en de geschiedenis van de Balkanlanden wilde bestuderen. Onderzoek moet uitwijzen of die uitleg klopt of dat zijn bezoek andere doelen had’’, aldus de magistraat.  

Volgens de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken Mladen Marinov is het onderzoek niet alleen gericht op het verhelderen van Tarrants motieven voor zijn verblijf in het land maar ook eventuele “contacten met andere mensen”. 

De eerste resultaten van het onderzoek hebben volgens de procureur-generaal “geen informatie over terroristische activiteiten en contacten van deze persoon opgeleverd.’’ 

Het Openbaar Ministerie in Bulgarije startte haar onderzoek naar aanleiding van de bloedige terreuraanslag door de geradicaliseerde Tarrant, vanmorgen in Christchurch. Daarbij vielen 49 doden en tientallen gewonden.   

  1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

    Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.