De Türkiyem moskee in de wijk Presikhaaf.
Volledig scherm
De Türkiyem moskee in de wijk Presikhaaf. © DG

Turkse moskee in Arnhem roept bezoekers op tot kalmte na aanslag

ARNHEM - In de Türkiyem moskee in de Arnhemse wijk Presikhaaf is het vrijdaggebed aangegrepen om de moskeegangers tot kalmte te manen na de aanslag op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland.

Galip Aydemir, voorzitter van de Turkse moskee, zegt dat de aanslagen op sommige moskeebezoekers een grote impact hebben. ,,Het leidt ertoe dat bij sommige mensen gevoelens van onveiligheid worden versterkt.” De moskeevoorzitter heeft de bezoekers voorgehouden dat van een concrete dreiging in Arnhem geen sprake is.

In de Türkiyem moskee is gebeden voor de slachtoffers van het drama in Nieuw-Zeeland, ook door burgemeester Ahmed Marcouch, die het traditioneel drukbezochte vrijdaggebed bijwoonde. 

Beelden

Aydemir spreekt van een terroristische daad die tot doel heeft onrust in de samenleving aan te wakkeren en gevoelens van onveiligheid te versterken. ,,Sommige mensen hebben ook de verschrikkelijke beelden gezien”, zegt hij, doelend op wat de dader met een eigen camera opnam en via een livestream de wereld instuurde toen hij het vuur op de onschuldige moskeebezoekers opende.  

Sommige Arnhemse moskeegangers zijn daar zo bezorgd over dat Aydemir de wijkagent en de veiligheidsdiensten heeft gevraagd tijdelijk extra te surveilleren rond de moskee. ,,Niet omdat er direct aanleiding voor is, wel om het vertrouwen te versterken. Maar we blijven alert.”

De eerste bloemen verschijnen bij de getroffen moskeeën. © Getty Images
Volledig scherm
De eerste bloemen verschijnen bij de getroffen moskeeën. © Getty Images © Getty Images
}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.