Het gaat nu om de tweede poort, recht vooruit.
Volledig scherm
Het gaat nu om de tweede poort, recht vooruit. © Flip Franssen

Bedrijf achter melkfabriek eist sleutels van familie Derks voor ‘Poort 2 Achilles’

ARNHEM - ‘Poort 2' bleek woensdagochtend toch een breekpunt in het kort geding dat de firma DDP tegen de familie Derks bij de rechtbank in Arnhem had aangespannen. DDP heeft recht van overpad over het sportcomplex bij De Linde in Groesbeek, maar de familie houdt de poort op slot. 

In eerste instantie overigens om Achilles er weg te houden. Maar DDP (Dutch Dairy Products) - die achter het sportcomplex een melkfabriek wil beginnen - kan er ook niet door en stapte dus naar de rechter om te eisen dat de poorten open gaan. 

DDP is te bereiken via de Dennekamp (rechts) en heeft een recht van overpad over  het sportcomplex (rode stippellijn).
Volledig scherm
DDP is te bereiken via de Dennekamp (rechts) en heeft een recht van overpad over het sportcomplex (rode stippellijn). © Marcel Kusters

Uiteindelijk spitste de discussie zich toe tot de tweede poort die op het parkeerterrein bij De Linde staat. Die zit dicht. De hoofdpoort tot het sportcomplex aan de Cranenburgse straat zou inmiddels open staan. 

‘U bent buren’
Op aandringen van rechter Van Vlimmeren (‘u bent buren’)  probeerden partijen er onderling nog uit te komen. Maar de familie Derks (Derks Pensioen BV en Lindestam BV) wilde niet verder gaan dan dat DDP vooraf moest bellen als ze van deze route gebruik zou willen maken. 

Dat wil DDP niet. ,,Dat hebben we geprobeerd: maar dan zijn ze niet thuis of we krijgen te horen dat we ons moeten redden via onze andere ingang”, aldus een zegsman.

Quote

De ene keer sprak je met Achilles; de andere keer met de pensioen BV, maar wel altijd met een Derks

Advocaat van DDP

Conflict Achilles

Het kort geding speelt tegen de achtergrond van het conflict dat de familie Derks met voetbalclub Achilles heeft. Want ooit had DDP een sleutel van die tweede poort, maar daar bleek, toen de strijd met Achilles opvlamde, ineens een ander slot op te zitten. DDP zou tevreden zijn als het weer een sleutel zou hebben. 

Daar wil de familie niks van weten. De advocaat van de familie Derks stelde dat de sleutel niet door de familie was afgegeven, maar door Achilles. ,,Maar het is niet zo dat de familie Derks dat allemaal maar oké vond”, aldus de advocaat van de familie. 

Volgens de zegsman van DDP had hij de sleutel destijds toch echt van Gerrie Derks gekregen. ,,De ene keer sprak je met Achilles; de andere keer met de pensioen BV, maar wel altijd met een Derks”, stelde de advocaat van DDP.

De tekst loopt door onder de foto.

Op verschillende plekken zijn stukken kunstgras uit het veld van Achilles'29 gesneden.
Volledig scherm
Op verschillende plekken zijn stukken kunstgras uit het veld van Achilles'29 gesneden. © Joop Verstraaten

Kinderen

De familie Derks wil eigenlijk van het recht van overpad af: zegt op het punt te staan om contracten af te sluiten voor sport- en spelactiviteiten. ,,Dan lopen er kinderen rond. Daar wil je geen gemotoriseerd verkeer bij", aldus de advocaat.

DDP op zijn beurt hecht aan het recht op overpad. ,,We moeten bij ons bedrijf kunnen:  stel dat onze andere route er door wegwerkzaamheden uit ligt.”

Rechter Van Vlimmeren concludeerde dat het recht van overpad ‘een gegeven’ is. ,,Als u daar vanaf wilt moet u een bodemprocedure beginnen.”  Uitspraak over twee weken. 

Nijmegen e.o.