De soap rond Achilles'29 uitgelegd in een filmpje en elf tekeningen

videoGROESBEEK - De spanningen lopen hoog op bij de Groesbeekse voetbalclub Achilles'29. We leggen je uit hoe het sprookje rond de club die profvoetbal wilde spelen veranderde in een nachtmerrie.

Achilles'29 was jarenlang één van de beste amateurclubs van Gelderland. Toen ze de kans kregen om profvoetbal te spelen werd die met beide handen aangegrepen door de familie Derks. 

Volledig scherm
Hoe het sprookje van Achilles '29 een soap werd. © Korneel Jeuken

De familie had veel invloed binnen de club en is onder andere eigenaar van het land waar sportpark de Heikant op staat. Om de nodige investeringen in de club te betalen werden leningen aangegaan.

Toen het sportief uitdraaide op een flop zat de club met flinke schulden. De professioneel voetbaltak van de club ging failliet. De familie Derks wordt op zijspoor gezet, omdat de leden het niet eens zijn met hun ambitieuze keuzes uit het verleden.

De club blijft in zwaar weer verkeren en als de vereniging de huur niet betaalt wordt de club failliet verklaard. De familie Derks koopt een groot deel van de inboedel op en sluit het terrein af. Beamers, wasmachines, maar ook foto's van elftallen worden uit de panden verwijderd. Pesterijen van de familie Derks, noemt één van de leden het.

Escalatie

De zaak escaleert. Leden slijpen de sloten op de hekken open om toch op het terrein te komen. Er worden grote vlakken uit het kunstgrasveld gesneden, waardoor het veld onbespeelbaar is. De familie zet honden hondengeleiders in om het terrein te beveiligen. Burgemeester Mark Slinkman noemde het ‘een nieuw dieptepunt in de soap’.

Burgemeester Slinkman heeft geen zin om politiecapaciteit aan de soap te besteden en hoopt dat de partijen er onderling, bij de rechter, uitkomen.

Nijmegen e.o.