Volledig scherm
Maandagmiddag haalden leden van Achilles hun spullen op bij de Heikant, 90 jaar lang de thuisbasis van de club. © Paul Rapp

Verkast de dakloze voetbalclub Achilles’29 volgend seizoen naar Breedeweg?

GROESBEEK/BREEDEWEG - Achilles ’29 en Rood Wit zijn een onderzoek gestart naar samenwerking. Achilles mag van de rechter niet meer op sportpark De Heikant komen en traint en speelt momenteel bij Germania. 

Tijdens een bijeenkomst van Achilles-leden afgelopen zaterdag over de vraag ‘Hoe nu verder?’ is samenwerking met  Rood Wit voorgesteld. Daar is draagvlak voor bij zowel de leden van Achilles als die van Rood Wit.

Vraag is hoe die samenwerking eruit gaat zien. Volgens Rood Wit-voorzitter Sjaak Kamps kan dat variëren van het samen gebruik maken van het Rood Wit-sportpark aan het Kapitelland in Breedeweg tot verdergaande vormen van samenwerking. 

Volledig scherm
Archieffoto van de poort van Achilles’29 in Groesbeek. © Theo Peeters

De KNVB is gevraagd om de twee clubs hierin te begeleiden. De samenwerking met Rood Wit heeft ook een praktisch voordeel: Rood Wit speelt op dit moment op zondag en Achilles op zaterdag. 

Volgend seizoen
,,Ik ga ervan uit dat Achilles voorlopig nog bij Germania blijft”, zegt Sjaak Kamps. ,,Wij praten nu over volgend seizoen. Hoe kan zich dat ontwikkelen?  Bij Rood Wit leeft in ieder geval het gevoel dat we elkaar moeten helpen.’’

,,Rood Wit is een kleine club (twee elftallen, 150 leden, ThM) en natuurlijk leven er bij beide verenigingen emoties, maar daar moet je overheen kunnen stappen. Het gaat erom dat er gevoetbald kan worden en dat mensen het in de kantine gezellig met elkaar kunnen hebben.’’ 

,,Let wel: in Breedeweg is geen café meer waar mensen elkaar kunnen treffen. Samenwerking met Achilles zal betekenen dat er ook weer jeugd naar ons sportpark (Rood Wit heeft zelf geen jeugdelftallen meer, ThM) komt.”

Capaciteit

Tijdens het onderzoek zal er ook gekeken worden naar de capaciteit van het sportpark van Rood Wit. Daar waar Achilles op de accommodatie aan de Heikant ook over een kunstgrasveld beschikte, heeft Rood Wit alleen echte sprieten. 

,,We hebben twee-en-een half veld met gras”, zegt Kamps. ,,Ook de beschikbare capaciteit wordt in het onderzoek meegenomen.”

Rechter

Gisteren hebben vijftien leden van Achilles sportpark De Heikant ontruimd, zoals de rechter bepaalde. Van tevoren moesten de namen van deze leden doorgegeven worden: ze kregen enkele uren de tijd om hun spullen weg te halen. 

Twee politiemensen hebben een oogje in het zeil gehouden; namens de familie was Ria Derks present. Volgens Bert Arents van Achilles worden de spullen en materialen opgeslagen elders in Groesbeek in afwachting van betere tijden.

Volledig scherm
Het sportpark van Rood Wit in Breedeweg. © Theo Peeters

Nijmegen e.o.