Volledig scherm
PREMIUM
De gastvrouwen Jill Wind (en Tamara de die le Clerq tonen hun mantelpakjes in de sfeer van de jaren veertig in het stadshart van Arnhem. Ze gaan in september in het centrum het publiek wegwijs maken in het uitgebreide programma rond de herdenking van de Slag om Arnhem. © Gerard Burgers

Arnhem wordt straks ‘Poppy City’ bij herdenken Operatie Market Garden

ARNHEM - Arnhem staat in september in het teken van de poppy, de klaproos die sinds de Eerste Wereldoorlog voor de Britten symbool staat voor de slachtoffers van elk gewapend conflict. De klaprozen gaan deel uit maken van het straatbeeld tijdens de herdenking van de Slag om Arnhem en de herrijzenis van de stad na de oorlog.

De bezoekers van Arnhem krijgen van hostesses gekleed in de stijl van de Andrew Sisters op de drukste dagen zakjes met zaden van de klaproos met de tekst ‘Lest We Forget’. Dit als eerbewijs aan de mannen van de Eerste Britse Luchtlandingsdivisie die 75 jaar geleden hun leven gaven voor de strijd voor de vrijheid en de veteranen die de stad in september bezoeken. Gemiddeld worden 100 zakjes per uur uitgedeeld, zo verwacht de organisatie.

Plantenbakken met klaprozen

In de hele stad komen plantenbakken te staan met de klaprozen, de bloemen die wereldberoemd zijn geworden dankzij het gedicht  ‘In Flanders Fields’ van de Britse legerarts John McCrae. Hij zag in de woestenij van het front van de Eerste Wereldoorlog talloze klaprozen opschieten.

Pleinen en straten  van het stadshart krijgen een landenthema, met verwijzingen naar de geallieerden van het Britse Koninkrijk, Polen, de Verenigde Staten en Canada die betrokken waren bij de moeizame opmars naar de bevrijding.  Om de mensen overzicht te bieden van de stortvloed aan alle activiteiten delen de hostesses flyers uit met het complete programma. In hun groene mantelpakjes in de snit van de jaren veertig van de vorige eeuw zullen ze ook gasten ontvangen bij de parkeergarages.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.