Volledig scherm
'The Battle' van Introdans. © Pieter Henket

Introdans en Oostpool maken werk van Airborne-herdenking

ARNHEM - Dansgezelschap Introdans en Toneelgroep Oostpool komen in september met een gezamenlijke locatievoorstelling in het Coehoornpark in Arnhem, ingegeven door de 75-jarige herdenking van de Slag om Arnhem en operatie Market Garden. 

 ‘Evacué’ heet de productie onder leiding van Adriaan Luteijn van Introdans en Charli Chung van Oostpool. Het is een van een reeks grotere en kleinere activiteiten in het kader van de Airborne-herdenking die op een speciale subsidiebijdrage van de gemeente Arnhem kunnen rekenen. De dansvoorstelling ‘The battle’, waarmee Introdans op eigen kracht ook in september komt, valt er ook onder.

De productie van Introdans en Oostpool gaat over de vraag wat het betekent als je op stel en sprong huis en haard moet verlaten. Zo verging het de Arnhemmers toen ze op bevel van de Duitse Wehrmacht na de verloren Slag om Arnhem uit hun eigen stad moesten vertrekken, lopend, met enkel wat dekens en eten, de onzekerheid tegemoet. 

Universeel verhaal over gedwongen vertrek

Volgens woordvoerder Evert Burggrave van Introdans vertellen de makers een universeel verhaal over wat een gedwongen vertrek met mensen en gemeenschappen doet en het grote en kleine menselijk leed dat daar mee gepaard gaat. ,,Ze laten zich wel inspireren door wat de Arnhemse evacués hebben meegemaakt. Met drie van hen voeren ze gesprekken over hun ervaringen.” 

Beide gezelschappen zijn net begonnen met het werven van jongeren, volwassenen en senioren die het rond drie generaties opgebouwde verhaal willen vertolken, acterend of dansend. Op 8 en 15 juni worden audities gehouden. Op 22 juni is de gezamenlijke aftrap. De repetities zijn in augustus en de voorstellingen zijn op 18, 19, 21 en 22 september.

Ook buiten Arnhem te zien

Volledig scherm
Het affiche van 'Evacué' door Introdans. © Introdans

Introdans’ dansvoorstelling ‘Battle’, die op 27 september in première gaat, zal ook buiten Arnhem te zien zijn. Als eerbetoon aan de gedenkwaardige historische betekenis van de Slag om Arnhem stelde artistiek directeur Roel Voorintholt een programma samen rond de thema’s strijd, kracht, energie en tot het uiterste gaan. 

De voorstelling opent met ‘The hunt’ van de Amerikaanse choreograaf Robert Battle, waarin zes mannen een oerdansritueel verbeelden.  De introductie van ‘Battle’ is een film van Inge Theunissen, waarin onder andere directeur Meike Verhagen van de Eusebiuskerk in Arnhem haar licht over het thema laat schijnen. De dansvoorstelling is drie maanden lang te zien, in 34 steden in Nederland en in twee Duitse steden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.