Market Garden-route van Jaap Robben: Dinie (92) is terug in Renkum, waar ze de bevrijding meemaakte

video | BevrijdingSchrijver Jaap Robben loopt in acht etappes de Market Garden-route. Dit is etappe 8, in Renkum.

Jaap Robben en zijn Market Garden-route
Schrijver Jaap Robben is bekend van zijn romans Birk en Zomervacht. Voor Birk ontving hij in 2014 de Nederlandse Boekhandelprijs. De 35-jarige Robben is geboren in het Brabantse Oosterhout, ging naar het Koningstheater Akademie in Den Bosch en woont tegenwoordig in de omgeving van Nijmegen.

Op verzoek van De Gelderlander, het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad volgt hij het spoor van de geallieerden tijdens Operatie Market Garden. In acht weken doet hij op deze plek literair verslag van die wandeling. Vandaag de laatste aflevering. Eerdere afleveringen zijn hier te lezen.

‘Hier moeten we links”, wijst mevrouw Kranen. Ik kan nog net op tijd mijn richtingaanwijzer aanzetten. ,,Mijn ogen zijn ook 92 geworden, dus die zien het allemaal niet meer zo goed.”

Misschien ziet ze niet meer zo scherp, toch wijst ze me steeds de juiste weg. Ik vermoed dat mevrouw Kranen met haar ogen dicht de weg nog kan vinden naar het huis waar ze de oorlog meemaakte. En van heel dichtbij de bevrijding, die hen net ontglipte.

,,Daar was vroeger mijn basisschool”, zegt ze zodra we Renkum binnenrijden. ,,Is dat de Van Ingenweg?”

,,Ik geloof van wel.”

,,Dan hebben hier mijn ouders gewoond.”

,,Wanneer bent u hier voor het laatst geweest?”

,,Poeh, dat is heel lang geleden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.