Volledig scherm
Vrachtwagen van Defensie strand met uniek vliegtuig op A28 bij Utrecht © 112mediautrecht

Replica van houten zweefvliegtuig uit Tweede Wereldoorlog strandt op A28

Een bijzonder transport strandde gisteravond laat op de A28 bij Utrecht. Een vrachtwagen met een houten zweefvliegtuig kwam stil te staan door een lekke band.

Het transport was op weg naar Oosterbeek waar het nagebouwde Horsa zweefvliegtuig tentoon wordt gesteld bij het Airborne Museum. Horsa zweefvliegtuigen hadden een groot aandeel in de Operatie Market Garden, de grote geallieerde luchtlanding in Nederland in september 1944.

 Een bergingsbedrijf moest er aan te pas komen om de vrachtwagen weer op weg te helpen. Met enkele uren vertraging kwam de Horsa in Oosterbeek aan. Het vliegtuig is daar vanaf zaterdag 7 tot donderdag 26 september te zien.

Volledig scherm
Airbornetroepen halen materieel uit een Horsa op vliegveld Netheravon van de RAF. De motorfietsen staan al buiten. © Richard Ash
  1. Voltooien schoolroute in Bilthoven laat tot de herfstvakantie op zich wachten

    Voltooien schoolrou­te in Bilthoven laat tot de herfstva­kan­tie op zich wachten

    De drukke Jan Steenlaan in Bilthoven is pas na de herfstvakantie klaar. De herinrichting van de belangrijke fietsverbinding, van het Bilthovense station naar de scholen en de sportaccommodaties, zou eigenlijk aan het einde van de zomervakantie gereed zijn. Maar de aannemer heeft dat niet gehaald en wil de ‘printlaag’ van de weg nu in de herfstvakantie aanbrengen. De Jan Steenlaan wordt dan een week afgesloten voor verkeer.