Romy Monteiro, Alain Clark en André Hazes eerste artiesten voor Bridge to Liberation

videoARNHEM - Zangeres en musicalster Romy Monteiro en zangers Alain Clark en André Hazes jr. zijn de Nederlandse artiesten die op vrijdag 20 september gaan optreden tijdens de zesde editie van het multimediale spektakel Bridge to Liberation (B2L) bij de John Frostbrug in Arnhem. 

Maar omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat de Slag om Arnhem zich voltrok, komen er ook artiesten uit het Verenigd Koninkrijk, Polen en Duitsland. Zo komt het Poolse tenorentrio Tre Voci naar de Gelderse hoofdstad.

Namen van Duitse en Engelse artiesten worden later deze maand bekendgemaakt. En net als voorgaande jaren zijn ook Het Gelders Orkest en Introdans van de partij. 

Impact

Bridge to Liberation begint na de herdenking op het Airborneplein. Daar zullen veteranen en afgevaardigden van landen die betrokken waren bij de Slag om Arnhem stilstaan bij de impact van oorlog en de waarde van de vrijheid.

Ook wordt de gedwongen evacuatie van duizenden inwoners van de regio Arnhem herdacht. Die volgde op de Slag om Arnhem.

De herdenking vindt ook plaats tijdens Bridge to Liberation, dat is een experience met muziek, special effects, film en dans. B2L neemt de bezoeker volgens organisator Marieke van Kessel op spectaculaire wijze mee door middel van waargebeurde persoonlijke verhalen ten tijde van de Slag om Arnhem.

Tijdens de zesde editie worden de verhalen voor het eerst in twee talen verteld. Eric Corton is de Nederlandse stem en BBC-presentator en historicus Dan Snow vertaalt de verhalen in het Engels.

Volledig scherm
André Hazes jr. © ANP Kippa

Ontroerend

,,Het zijn spannende, mooie en ontroerende verhalen die zo in het nu kunnen worden geplaatst. Nu, 75 jaar later, vertelt Bride to Liberation het verhaal vanuit Brits, Pools, Duits en Nederlands perspectief. Er is niet één waarheid. Oorlog heeft meerdere gezichten, dat is ook het thema van dit jaar’’, aldus Van Kessel. ,,De Slag om Arnhem’’, vervolgt ze, ,,kent alleen maar verliezers. Het was een catastrofe. Dat leed delen wij gezamenlijk.’’

Alle artiesten treden op vanaf een podium dat in de Rijn ligt. Het wordt iets gedraaid ten opzichte van andere jaren. ,,Daardoor verbeteren wij de zichtlijnen vanaf de kade. Iedereen die op het grasveld staat, kan het podium goed zien’’, aldus Van Kessel. Er worden niet meer mensen toegelaten tot het terrein. ,,Wij hebben plaats voor 20.000 bezoekers. Meer ruimte is er niet.’’

Volledig scherm
Romy Monteiro treedt op tijdens Bridge to Liberation. Foto: ANP. © ANP
Volledig scherm
Tre Voci © PR
Volledig scherm
Impressie van Bridge to Liberation. © Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.