Volledig scherm
Een jaarlijkse herdenking van de luchtlandingen in Ede. © Herman Stöver

Wolfheze staat uitgebreid stil bij herdenking Airborne

WOLFHEZE - Het dorp Wolfheze staat dit jaar uitgebreid stil bij de herdenking van de Airborne, de luchtlandingen van Engelse gevechtstroepen in september 1944. Duizenden militairen werden toen in Wolfheze en omgeving gedropt met het oog op het heroveren van de Rijnbrug in Arnhem ten koste van de Duitse bezetter.

Het programma is inmiddels vrijwel compleet. De eerste activiteit vindt al op zaterdag 16 maart plaats als in het kader van NL Doet vrijwilligers het Glidermuseum in Wolfheze een opfrisbeurt geven.

Bijzonder project

Het meest bijzondere project van het Airborne Comité Wolfheze 75  is het herdenkingsconcert, gecombineerd met een theatervoorstelling op dinsdag 17 september in openluchttheater De Klaproos. In de voorstelling  staat het (vergissings)bombardement op het dorp Wolfheze, op 17 september 1944, vlak voor de luchtlandingen, centraal. 

Er zouden zich Duitse soldaten ophouden in het zogeheten krankzinnigengesticht Wolfheze. Maar er bevonden zich enkel burgers, Wolfhezenaren die al jaren hoopten op bevrijding. Bevrijding werd verbijstering. Meer dan negentig inwoners, patiënten en verplegend personeel van de toenmalige psychiatrische instelling kwamen om het leven.

11.550 euro

Van de benodigde financiële middelen voor het concert en de theatervoorstelling (€ 15.000) is nu zo’n € 11.550 bij elkaar gebracht. Bedrijven en inwoners uit Wolfheze hebben hierbij € 6.500 opgehoest.

Overige activiteiten: Glidernatuurwandeling (10/9), paradropping, postvlucht, kranslegging dorpsbuffet en film (20/9), herdenking bij Airbornebank (22/9), extra openstelling Glidermuseum (17/9 t/m 22/9). 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.