Babyboom in Betuwe na stroomstoring, feit of fabel?
CULEMBORG - ‘Over negen maanden een babyboom!’ Zo'n opmerking blijft na een lange stroomstoring, zoals die in Culemborg maandagavond, nooit lang achterwege. Maar is het ook zo, of is het een broodjeaapverhaal dat hardnekkig rond blijft zingen?
Delen per e-mail
Een belronde langs statistiekinstituten, demografische instanties en seksuologie-centra biedt in ieder geval niet meteen soelaas.
Onderzoek naar geboortegolven na een urenlange stroomuitval staat blijkbaar niet hoog op het prioriteitenlijstje, en dus blijven onder meer het CBS, het Population Research Centre (onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen) en het Rutgers Instituut het antwoord schuldig.
Sceptisch
Een woordvoerder van het Rutgers Instituut is, ondanks het gebrek aan wetenschappelijk onderzoek, wel alvast sceptisch. „Hoeveel mensen wonen er in Culemborg? Hoeveel daarvan zijn er in de vruchtbare leeftijd? Hoeveel besluiten te gaan seksen én gebruiken geen anticonceptie? En hoeveel daarvan raken dan in één keer bevrucht? Dat wordt wel een erg dun trechtertje.”
New York
Als het zou gebeuren, zou het vooral gaan om ongeplande geboortes bij mensen die geen anticonceptie gebruiken
Joop de Beer, demograaf bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), weet het echter zeker. „Een fabeltje”, zegt hij stellig. „Tegenwoordig gebruiken verreweg de meeste mensen anticonceptie. Als het dus zou gebeuren, zou het vooral gaan om ongeplande geboortes bij mensen die geen anticonceptie gebruiken. Dan zal het misschien bij een enkel geval blijven en dat kan je nooit terugzien in de cijfers.”
Naar verluidt ontstond de mythe in 1965, toen New York een langdurige stroomstoring beleefde en de kranten negen maanden later spraken van een babyboom. Dick Udry, wijlen hoogleraar aan de Universiteit van Noord-Carolina, onderzocht het al in 1970 en ontdekte toen al niks bijzonders in de geboortecijfers. Hij concludeerde: „Mensen vinden het blijkbaar leuk om zich voor te stellen dat, wanneer mensen gevangen zitten door een of andere beperkende gebeurtenis die hen hun gebruikelijke activiteiten ontneemt, de meesten zich tot copulatie zullen wenden.”
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
video In de wegenbouw werken om droom van kaasboerderij uit te laten komen
-
Een alarm als je je kliko aan de weg moet zetten
GELDERMALSEN - Een pushbericht op je telefoon: vergeet niet het oud papier aan de weg te zetten. Of juist het omgekeerde: wacht er maar even mee, want het is zo glad dat de vuilniswagen niet bij je huis kan komen. Inwoners van Rivierenland krijgen dit straks in de nieuwe app die afvalverwerker Avri aan het maken is, is de bedoeling. -
PREMIUM
Is Tiel crimecity aan de Waal?
TIEL - Tiel is in de afgelopen maanden een paar keer opgeschrikt door ernstige incidenten. Wat is er aan de hand in de stad aan de Waal? Het antwoord blijkt moeilijk te geven. De Tielenaar zelf blijft nuchter. -
PREMIUM
column Ik zou graag een ganzendirigent zijn
’s Winters worden de uiterwaarden langs de Waal bevolkt door ganzen en ander gevogelte. Ook achter de dijken zie je ze geregeld, maar daar zijn de boeren niet van gediend. Zij beschouwen ganzen als plaagdieren. -
PREMIUM
Buren wil eigen stadsmuseum, zonder gebouw
-
Brandweer bevrijdt pakketbezorger uit laadbak van eigen auto
-
PREMIUM
Elke week een teleurgestelde koper: de Appel bleek nep
TIEL - In Tiel bleek deze week een ‘gouden hanger’ uit de 16de eeuw een prul van messing met goudverf uit de 20ste te zijn. Dat ontdekte het Flipje en Streekmuseum, dat hem in bruikleen heeft van de Amerikaanse eigenaar. Dat iets minder waard is dan gedacht gebeurt nogal eens, weet René Loesberg, conservator bij het Valse Kunst Museum in Vledder. -
Julianaschool tweede van Gelderland
CULEMBORG De Julianaschool in Culemborg is tweede geworden bij de Gelderse Onderwijsprijs. Dat heeft organisator INOP bekendgemaakt. De school deed mee met de taalklas die sinds 2016 onderdeel uitmaakt van de school voor speciaal basisonderwijs.