Volledig scherm
Een onderzoeker van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bekijkt maandagavond even na het ongeval de Apache en praat met de piloten. © William Hoogteyling

Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt Apache-ongeluk

ZOELMOND - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat onderzoek doen naar het ongeluk met de Apache-helikopter dat gisteravond voor een stroomstoring zorgde. Een belangrijke reden is de grote impact die het ongeluk op burgers had.

In de gemeenten Buren, Geldermalsen, Tiel en Culemborg kwamen maandagavond ruim 24.000 huishoudens zonder elektra te zitten, doordat een Apache tegen bliksemdraden aan een hoogspanningsmast bij Zoelmond vloog. Die aanvaring leidde tot kortsluiting en deed in omliggende plaatsen het licht uit.

De heli heeft vervolgens een noodlanding gemaakt in een weiland in Zoelmond. Leden van de onderzoeksraad kwamen meteen verkennend onderzoek doen en dinsdagmiddag werd duidelijk dat de raad een onderzoek instelt.

2007

De onderzoeksraad deed dat ook toen op 12 december 2007 een vergelijkbaar ongeluk gebeurde. Toen doorboorden twee Apache-piloten zes hoogspanningskabels boven de Waal bij Rossum. 50.000 huishoudens zaten twee dagen zonder stroom. 

Vliegveiligheid

De raad concludeerde in het eindrapport dat de piloten slecht voorbereid waren vertrokken en er onderweg sprake was van miscommunicatie. Ook stelden de onderzoekers vast dat er binnen de organisatie van Defensie van alles mis was. Het ontbrak aan kritische interne controles en evaluaties waardoor de 'vliegveiligheid' niet zeker was.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland