Volledig scherm
© Foto Raphael Drent

Appelpop weer fors duurder voor Tiel

TIEL - De grote Tielse evenementen Appelpop en Fruitcorso pakten in 2017 weer duurder uit voor de gemeente dan gedacht. Uit de evaluatie van de evenementen blijkt een tekort van 34.000 euro.

Met name de organisatiekosten van Appelpop schieten in de rode cijfers. Het Fruitcorso bleef ruim onder budget.

De extra kosten zijn vooral gemaakt voor anti-terreurmaatregelen met roadblocks maar er waren ook extra kosten voor het weghalen van lichtmasten en plaatsen van een zendmast, het schoonmaken van de binnenstad en maatregelen om het publiek in goede banen te leiden. 

Slecht weer

Belangrijkste tegenvaller is de opbrengst van de veerponten bij de evenementen. Dit was begroot op 50.000, evenveel als in 2016, maar werd krap 34.000 euro. De gemeente wijt dit met name aan het slechte weer tijdens Appelpop.

Antitereur

De organisatie van het Tielse popevenement kostte de gemeente 152.000 euro, Fruitcorso inclusief de braderie zo'n 50.000 euro. Voor de antiterreurmaatregelen die dit jaar voor het eerst getroffen werden trok Tiel 10.000 euro uit. Hoewel meer dan begroot, zijn de totale kosten nog iets lager dan in 2016 toen de evenementen ook over het budget gingen.

Tiel zit al een paar jaar met de kosten van grote evenementen in de maag. De gemeente wil erop bezuinigen maar heeft die plannen na fel protest van met name de organisaties van Appelpop en Fruitcorso voorlopig weer laten varen. In de begroting was al tijdelijk 60.000 euro extra opgenomen.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Introductie van een import-kleikont
    PREMIUM

    Introduc­tie van een im­port-klei­kont

    Hé, een nieuwe! En nog best jong ook, hoor ik u denken. Om beide zaken kan ik moeilijk heen. Sterker: afgelopen week zette ik voor het eerst journalistiek voet aan wal aan de overkant van de Rijn. In het gebied van de ‘kleikonten’, zoals Betuwenaren gekscherend in mijn thuisdorp worden genoemd. Joni van Essen, aandachtsgebied Tiel en min of meer import-kleikont. Aangenaam kennis te maken. Ruim een jaar schreef ik stukken voor de Vallei-editie van deze krant en probeerde ik ondertussen een opleiding af te ronden. Beide met succes, zo blijkt. Het diploma is binnen en ik ben officieel verslaggever. Zij het in een regio die ik wel ken en weleens bezoek, maar nooit heb bekeken met een journalistieke bril op. Mijn omgeving wenste me succes, al was het maar met het oversteken van de altijd drukke Rijnbrug. Maar de mensen zijn er gemoedelijk, zo werd mij beloofd. Iets om naar uit te kijken. De eerste signalen zijn in elk geval goed. Beste Rivierenlanders, u zult begrijpen dat mijn affiniteit met de regio in schril contrast staat met dat van mijn ervaren collega’s. Nóg wel. Mijn verzoek aan u is te helpen dat te veranderen. Wat beroert u en uw familie, wat maakt dat er in de buurtappgroep honderden berichten de revue passeren, waarom is de bakker over de rooie? Anders gezegd: wat houdt Rivierenland bezig? Ik hoor het graag. App, mail, bel, tweet, schrijf of reageer hieronder. Óf trek me aan m’n mouw als u me ergens ziet. Mits ik niet vast sta op de Rijnbrug, natuurlijk.

Rivierenland