Volledig scherm
Drukte op Appelpop. © Raphael Drent

Regels rond alcohol helpen, ook op latere leeftijd

TIEL - Jongeren die overmatig drinken, elf tieners die naar het ziekenhuis zijn gebracht met een alcoholvergiftiging. Appelpop kende, zoals veel grote evenementen, naast vrolijke noten ook wanklanken. Heeft het zin voor ouders om tegen drankgebruik op te treden? 

Ook in de tienertijd hebben ouders behoorlijk wat invloed op het gedrag van hun kind, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ook al worden vrienden steeds belangrijker, ouders blijven een voorbeeld waar jongeren zich aan spiegelen. 

In tegenstelling tot vaak wordt gedacht, hebben ook regels wel degelijk zin, zegt Evelien Vermeulen. Zij is gepromoveerd op onderzoek naar de invloed van ouders op de alcoholconsumptie van hun kinderen. Als ouders strenge regels stellen, drinken hun kinderen minder. Ook als ze die regels pas stellen als de kinderen al begonnen zijn met alcohol. 

Gedrag ouders

Quote

Het blijkt dat je kinderen heel goed kunt uitleggen dat ze nog niet mogen drinken. Net zoals ze nog niet mogen rijden

Evelien Vermeulen

,,Er werd altijd gedacht dat als kinderen eenmaal drinken, er niets meer aan te doen is. Maar we ontdekten dat als ouders de norm uitdragen, dat ook later helpt.  Dat is bijzonder om te zien. Ze drinken minder dan leeftijdgenoten die meer mogen van hun ouders. Als het puntje bij paaltje komt, luisteren ze dus toch.’’

Niet alleen het stellen van regels is van belang: hoe ouders zichzelf gedragen is minstens zo belangrijk. Maar anders dan Vermeulen van tevoren dacht. ,,We dachten dat het vooral belangrijk is dat je niet drinkt waar je kinderen bij zijn. Maar het blijkt dat je kinderen heel goed kunt uitleggen dat jij wel drinkt en zij niet. Net zoals ze nog niet mogen rijden als ze geen rijbewijs hebben.’’

 Wat wél uitmaakt, is de hoeveelheid die ouders tot zich nemen: kinderen van ouders die elke dag maximaal twee glazen drinken, drinken minder dan kinderen van ouders die door de week niet drinken, maar in het weekend vijf glazen of meer.

Preventieprogramma's

Naast regels van ouders, hebben ook preventieprogramma's zin. ,,Als je ouders via spotjes leert over het voorkomen van alcoholgebruik, werkt dat, hebben we gemerkt.’’ De effecten waren niet alleen merkbaar bij drank, maar ook bij drugsgebruik: ook hier geldt dat kinderen met regels minder blowen dan kinderen zonder.

En gaat het toch een keer mis? Gebruik dan de autoritatieve of democratische opvoedmethode, adviseert Vermeulen. ,,Zorg dat je verbinding houdt met je kind, maar wel duidelijk maakt wat de regels zijn. Duidelijke normen met liefde, dat werkt het best.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland