Telefooncellen op het Arnhemse Stationsplein in 1971. Inmiddels zijn openbare telefooncellen uit het straatbeeld verdwenen.
Volledig scherm
PREMIUM
Telefooncellen op het Arnhemse Stationsplein in 1971. Inmiddels zijn openbare telefooncellen uit het straatbeeld verdwenen. © Gelders Archief

Bellen anno 1882. In dit hotel stond de allereerste telefoon in Arnhem

Arnhem voor EeuwigIn de rubriek ‘Arnhem voor eeuwig’ beschrijft Peter Bloemendaal, oud-journalist van de Arnhemsche Courant, aan de hand van een oude foto het leven in Arnhem in vroeger dagen. Deze week een tijdreis in de historie van het telefoneren. Wie kent de draaischijf nog?

6 reacties

 • Pim

  1 jaar geleden
  Weetje over bellen in een telefooncel: als je de hoorn van de haak deed, kon je met de knop van de haak gratis bellen. Het was niet makkelijk, maar het ging zo: voor een nul drukte je tien keer, voor een vijf vijfkeer, tot je het hele nummer had ‘getikt’.In Usa was een man die had een fluitje gemaakt, als hij er op blies was dat de frequentie van het signaal voor een gratis gesprek. Hij kon hierna elk nummer gratis draaien. Hij had het fluitje laten bijsluiten bij Kellogs Cornflakes via een vriend die daar werkte.
 • SlimmeSjakie

  1 jaar geleden
  Toen was het makkelijk onbereikbaar te zijn... wat een rust!En niet te vergeten al die telefoonboeken die in de cel hingen... dat ging toen nog. Pas later werden ze vaak in de fik gestoken. En verwijderd.
 • Alert

  1 jaar geleden
  In de telefooncel moest je met kleingeld betalen, 10 en 25 cent per minuut en als de tijd bijna om was kreeg je een tuut te horen en moest snel weer geld erin doen. Wat een nostalgisch mooie tijd.
 • KNUP

  1 jaar geleden
  'vroeger' hing die in de gang bij de trap,ja klopt en wij hadden er een extra lang snoer aan, kon je toch een beetje rondlopen
 • Waterrat

  1 jaar geleden
  Inderdaad de draaischijf.... De eerste telefoon met druktoetsen kwam pas in 1974. Staat de (eventuele) vaste telefoon nu in de woonkamer, 'vroeger' hing die in de gang bij de trap. Die tijd heb ik nog mee mogen maken. En men hoefde niet zo heel ver te lopen voor een telefooncel op staat. Voor de wat jongeren zal dit wellicht nostalgisch zijn, maar toen wist men niet beter, het was gewoon zo... 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.