Volledig scherm
Onderzoek in het gemeentehuis van Lingewaard, nadat daar in de nacht van dinsdag op woensdag een auto naar binnen reed. © ANP

Politie rondt onderzoek naar aanslag gemeentehuis in Bemmel af, motief Hans van M. blijft onduidelijk

BEMMEL - Het motief van Hans van M., die in de nacht van dinsdag op woensdag met zijn auto het gemeentehuis van Lingewaard binnenreed, is niet eenduidig vast te stellen. Tot die conclusie komt de politie na drie dagen onderzoek.

Daarbij zijn sporen onderzocht rondom en in de auto, zijn camerabeelden bekeken en is gesproken met familie en bekenden van de 59-jarige man die al een tijd in Oss woonde en oorspronkelijk uit Gendt kwam. De politie sluit het onderzoek vandaag af met de conclusie dat niet duidelijk is waarom hij de gemeente als doelwit koos en wat zijn motief was. Dat zou ook niet blijken uit de afscheidsbrief die in de buurt van de auto gevonden is. 

,,Het is wel duidelijk geworden dat vooral privéomstandigheden de opmaat hebben gevormd voor deze daad’’, aldus de politie. Diezelfde boodschap droeg burgemeester Marianne Schuurmans van Lingewaard de afgelopen dagen ook al uit. Hans van M. was bekend bij zorginstanties en de politie.

Gevaar voor zichzelf

Hans van M. reed dinsdagavond weg uit Oss. Bekenden van hem meldden bij de politie dat hij een gevaar voor zichzelf of anderen kon vormen. De politie probeerde Van M. te vinden maar kreeg nog tijdens die zoektocht het bericht dat er iemand het gemeentehuis was binnengereden. Van M. deed dat met twee gasflessen op de achterbank en zette een schans klaar bij het gemeentehuis alvorens hij naar binnen reed. Dat blijkt uit camerabeelden.

De ontploffing en de brand die volgden brachten grote schade toe aan de hal van het gemeentehuis. Het gemeentehuis blijft de komende maanden gesloten. Inwoners van de gemeente kunnen nu terecht op het kasteeltje aan de Kinkelenburg. Later worden noodunits geplaatst op het Kinkelplein.

Hans van M. kwam om bij zijn daad. Hij werd bij de auto gevonden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe