Volledig scherm
De vuilcontainer aan de Molenkampstraat in Enspijk werket niet en inwoners konden hun vuil gratis kwijt © Foto Raphael Drent

Avri gaat nu weer bekeuren: blik gratis inleveren is populair in Rivierenland

GELDERMALSEN - Alle storingen bij de ondergrondse restafvalcontainers moeten nu verholpen zijn, meldt Avri. Mensen die nu hun restafval toch niet, tegen betaling van een euro, in de container deponeren riskeren nu weer een boete. Het gratis inleveren van blik blijkt populair.

Op diverse locaties worden nog steeds afvalzakken of ander los afval naast de containers gezet. Inwoners melden bij Avri dat ze dat vervelend vinden. Ook als er een storing is, is het niet toegestaan afval bij te plaatsen. Het trekt ongedierte aan en oogt erg slordig. Inwoners die hun zakken of ander afval toch bijplaatsen riskeren vanaf nu weer een boete.

Gratis

Vorige week waren er, verspreid over de acht Avri-gemeenten, nog zo’n vijftien ondergrondse restafvalcontainers met problemen bij de toegangscontrole. Om inwoners toch de gelegenheid te geven hun restafval kwijt te kunnen, werden deze containers opengesteld én konden inwoners hun restafvalzak van 30 liter gratis naar de Avri-milieustraten brengen. Die alternatieven zijn nu vervallen.

Storingen

Inmiddels lijken de laatste storingen dus verholpen te zijn en gaan de containers alleen nog open met de afvalpas. Avri houdt de betreffende containers op afstand in de gaten om te kijken of dit allemaal goed gaat. Er kunnen nog wel algemene storingen voorkomen bij de 780 ondergrondse restafvalcontainers die er in het hele Avri-gebied staan. Bij een storing kunnen inwoners terecht bij een reservecontainer.  Ook kunnen er nog individuele problemen zijn met afvalpassen. Doordat de meldingen nu dagelijks afnemen, is Avri ook weer beter telefonisch te bereiken.

Blik

Inwoners maken massaal gebruik van de nieuwe mogelijkheid om blik gratis in te leveren in een aparte opening bij glascontainers. Dat bespaart restafval, en dus geld, én het is goed voor het milieu. Avri merkt dat het blikgedeelte van de glasbak snel vol lijkt. Dat komt omdat veel mensen slechts één van de openingen gebruiken, aan de andere kant is vaak nog wel plek. Maar Avri blijft het aanbod van blik volgen en gaat na de zomer kijken naar eventuele maatregelen om ervoor te zorgen dat inwoners hun glas en blik goed en gratis kwijt kunnen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland