Volledig scherm
Leging ondergrondse afvalcontainer door Avri © Avri

Bommelse raad wil actie: speciaal nummer voor storing afvalcontainers Avri

ZALTBOMMEL  Avri moet per direct een storingsnummer invoeren voor het melden van defecte ondergrondse afvalcontainers. Dat is een van de actiepunten die de Zaltbommelse raadsfracties hebben opgesteld om de problemen met de nieuwe afvalinzameling terug te dringen. 

De raadsleden hebben een groot aantal klachten gekregen van inwoners over de bereikbaarheid van de Avri op het moment dat mensen hun restafval niet kwijt kunnen.

Spoedoverleg

Het storingsnummer moet een lijn worden waar inwoners direct te woord gestaan worden. Dat schrijven de partijen in een gezamenlijke brief aan afvalinzamelaar Avri en het college van Zaltbommel. De brief is het resultaat van spoedoverleg maandagavond over de problemen die er zijn sinds op 1 juli de inzameling van restafval is veranderd. Na een maand is voor de Zaltbommelse politiek de maat nu vol.

Losse zakken plastic moeten ook mee

Andere actiepunten zijn onder meer dat inwoners beter geïnformeerd moeten worden en dat de inzameling van plastic afval wordt verbeterd. Veel mensen hebben daarvoor te kleine kliko’s en de grotere krijgen ze pas in september. De partijen eisen dat Avri tot die tijd ook losse zakken plasticafval meeneemt.

Ook willen de raadsleden een oplossing op maat voor inzameling van incontinentiemateriaal. Er zijn ‘schrijnende meldingen’ ontvangen van mensen voor wie het onmogelijk is om zware afvalzakken met luiers naar een container te brengen. Omdat een oplossing voor luierinzameling nog maanden op zich laat wachten, wil Zaltbommel aansluiten bij een proef in de gemeente West Maas en Waal.

Quote

De actiepun­ten zijn eisen. Er moet meer druk op ketel, want er is zo veel fout gegaan

Nico van Wijk, PvdA/GroenLinks

Bij de brandbrief blijft het niet, benadrukt initiatiefnemer Nico van Wijk (PvdA/Groenlinks). ,,De actiepunten zijn niet vrijblijvend. Het zijn eisen. Er moet meer druk op de ketel, want er is zo veel fout gegaan. We gaan de brief in de eerstvolgende raadsvergadering bespreken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland