De douane lachte Oink uit

ELST - De twee broers van Antoon Oink (85) uit Elst, woonden in Canada. Toen hij ze bezocht, lachte de douane hem uit. 

„Een pakte mijn paspoort en stootte zijn collega aan. Hij zei: ‘Look at that!’ En barstte in lachen uit. Mijn naam duidt in het Engels een varkensgeluid aan.”

Toen hij in Canada verbleef, viel het hem op hoe Nederlanders daar onderling contact hadden. „Ze hebben eetavonden waar ze samen Nederlandse kost eten.”

Zelf vertrok hij niet richting Canada. „Ik was 16 jaar en net gestart in de wielersport. De wielersport is het nooit geworden, wel werd ik ooit kampioen van Noordoost Nederland.”

Oink werkte als klokken- en horlogemaker. „Iemand vroeg me of ik zijn horloge kon maken. Helaas was dat te ingewikkeld: ik zou het later niet meer in elkaar krijgen. Anders was dat horloge 500 tot 1000 euro waard.”

BETUWENAREN
De Gelderlander portretteert de inwoners van de Betuwe. Ze vertellen over hun leven van alledag en over hun dromen. Met foto's van Erik van 't Hullenaar, Rolf Hensel, Gerard Burgers of Marc Pluim

Volledig scherm
Antoon Oink © Marc Pluim
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe