Volledig scherm
Vrijwilliger Willy Peters: continu aan het telefoneren. © Marc Pluim

Willy Peters wil altijd en overal helpen

ELST - In de Betuwe zijn duizenden vrijwilligers actief. Deze week Willy Peters, een netwerker pur sang uit Elst.

Bij binnenkomst is Willy Peters nog aan het bellen of is opnieuw aan het  te bellen. Want de Elstenaar is een echte regelneef. Dit keer regelt hij zaken voor een rolstoelcliënt. Hij helpt waar hij maar kan. ,,Klaar staan voor een ander is voor mij de gewoonste zaak van de wereld.’’

Praten als Brugman

Willy Peters (66) kan praten als Brugman. Een actieve man is hij. Altijd goedgemutst, met oog voor de naaste. Een man met legio functies. Zo is hij voorzitter van het wijkplatform Elst-Noord, actief in de huurdersvereniging, de straatnamencommissie, de werkgroep ‘ontmoeten in Elst’, de boodschappenbus. Dat is nog maar een bescheiden opsomming. Hij is vooral bezig op sociaal terrein. Daar waar hij zijn talenten kan inzetten voor een ander.

Zo voert hij als lid van het sociaal kernteam de zogeheten keukentafelgesprekken. ,,Dan kom je bij mensen die geen nagel hebben om de kont te krabben. Voor hen is hulp hard nodig. Vanwege mijn vele contacten met verenigingen, instanties en bestuurders weet ik wat ik moet doen om iets voor elkaar te krijgen.

Beugels

,,Als iemand beugels op toilet of badkamer moet hebben, dan regelen we dat. Moet een jaloezie worden opgehangen, dan doen we dat.” Altijd kent hij wel een organisatie of handige mensen die voor een klus benaderd kunnen worden. ,,Netwerken is zo belangrijk. Die contacten heb je nodig. Ik kan gelukkig met iedereen goed opschieten. Ook met mensen uit de politiek en dat is wederzijds.”

Overdag is hij continu bereikbaar, al houdt hij ook tijd over voor zichzelf. Met zijn vrouw naar het zwembad is vaste prik, 's avonds gaat de telefoon uit. Er zijn grenzen aan de bereikbaarheid.

Willy Peters is al vanaf zijn zeventiende met vrijwilligerswerk bezig. ,,Al vanaf de tijd dat ik beroepsbrandweerman bij de Koninklijke Luchtmacht was. Als brandweerman ben je er ook om anderen te helpen. Ik ben niet anders gewend en zou niet anders willen.”

BETUWENAREN
De Gelderlander portretteert de inwoners van de Betuwe. Ze vertellen over hun leven van alledag en over hun dromen. Met foto's van Erik van 't Hullenaar, Rolf Hensel, Gerard Burgers of Marc Pluim

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe