Volledig scherm
PREMIUM
Fotoshoot van Griet op de Beeck tijdens Het Boekenbal. © ANP

Binnendijks: Boevenbal

ColumnHet eerste Huissense Boekenbal is al meteen besmet. Gecriminaliseerd door de initiatiefnemer, de plaatselijke boekhandel B. 

Joop Brons

Joop Brons is columnist bij De Gelderlander. Hij heeft jarenlang als journalist gewerkt. De Huissenaar verbaast zich nog steeds over wat er zich afspeelt in de Betuwe.
Klik voor eerdere columns

Quote

Misschien is Boekenker­mis nog het beste alterna­tief, gezien de herrie die er om een simpele naam wordt gemaakt

Joop Brons

Wat is er aan de hand? De B. heeft de fenomenale naam Boekenbal gestolen van de CPNB, de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. De Huissense boekensuper wilde ter gelegenheid van het zilveren jubileum met een Huissens Boekenbal wat extra propaganda maken voor het Nederlandse boek. Hoera, zou je denken. Maar niet in de ogen van de CPNB, dat witheet is over het misbruik van de naam. 

En dat uitgerekend schrijvers zich komende donderdag in de Buitenpoort lenen voor zo’n illegale boekenpropaganda is te erg voor nog ongestolen woorden. Hugo Borst als een regelrechte letterheler en Michel Bongers en Ellen Lina als zijn criminele kompanen. Kies maar een andere naam, sommeert de boekenpolitie. Boekengala bijvoorbeeld. Kan natuurlijk niet, want dan kom je in problemen met Galakoffie, de Gala-appel en met het Galafeest van het OBC. Boekenfestijn dan?

Ben je gek! Festijn is immers een erkende kostuumwinkel in Elst. Boekenfeest is al helemaal uit den boze met alle feesten die we hier binnendijks al kennen, te beginnen met het opgeheven Pinksterfeest in Hulhuizen. Misschien is Boekenkermis nog het beste alternatief, gezien de herrie die er om een simpele naam wordt gemaakt.
 Maar eigenlijk is het gewoon boekenblabla van de CPNB, die van de boekenboefjes van de B. ook nog eens expliciet eist dat het Huissense bal met hoofdletters wordt geschreven en dat er een mallotig merkteken achter wordt geplaatst. Belachelijk eigenlijk. Gelukkig weet ik dat donderdag alle bezoekers geboeid zullen luisteren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe